31 maj 2012

Italienskt!

Ja, ni undrar väl vart jag har tagit vägen... Och jo, jag är hemma från min Frankrike-resa, men det har bara varit så väldigt mycket att göra på jobbet den här veckan. Dels är det mycket att ta igen när man har varit borta en vecka och dels är det dags för betygssättning nu, men jag har faktiskt jobbat på riktigt bra, så i helgen tänkte jag ta ledigt och bara njuta. Jag får nämligen Norrlandsbesök! Ska bli så roligt!

Jag funderar fortfarande på vad jag ska bjuda på för mat... För tillfället står det still i mitt huvud... Det ska tyvärr bli tråkigt väder, så det lär ju inte bli någon repris av förra helgen då vi grillade både lördag och söndag.

På lördagen blev det med grekiska influenser och i söndags lite italienskt tema. Inte genomtänkt överhuvudtaget, jag bara gillar maten i länderna kring Medelhavet :)

Lite småplock medan köttet ligger på grillen är alltid trevligt! I söndags blev det lufttorkad skinka, italiensk salami och taleggio. Självklart i sällskap med en god drink :)


Till köttet serverades en fräsch gratäng med bland annat squash, aubergine, tomater, soltorkade tomater och mozzarella. Jag har gjort den tidigare och den är verkligen god, både som ensamrätt och som tillbehör. Gratängen är dock inte så väldans vacker så den fick endast skymta i bakgrunden :)

Till fyra stora portioner
1 aubergine
1 squash
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g krossade tomater
1 burk konserverade körsbärstomater
4 msk strimlade soltorkade tomater
0,5 dl riven parmesan
250 g mozzarella
några basilkablad

Skär aubergine och squash i skivor och stek dem i lite olivolja, salta dem. Lägg dem i en ugnsform. Stek löken och häll på de konserverade tomaterna, de soltorkade tomaterna, några basilikablad, salta och peppra och låt puttra i några minuter. Häll sedan tomatsåsen över grönsakerna i formen. Strö över den rivna parmesanosten och lägg på tunna skivor av mozzarella. Gratinera i 225 grader i ca 30 minuter, tills gratängen bubblar och har fått fin färg. Servera gärna med en klick crème fraîche. 

28 maj 2012

Lime- och honungsmarinerade jordgubbar

Nu börjar jordgubbssäsongen närma sig på riktigt! Så härligt!

Vi har köpt spanska och belgiska jordgubbar ett tag nu och de har faktiskt varit helt okej. Jag gillar att äta jordgubbar som de är och brukar inte söta dem, men i helgen testade jag faktiskt att göra något annat med mina jordgubbar. Nämligen att lime- och honungsmarinera dem. Det blev jättegott!

Till en liter jordgubbar
Pressa ner saft av 0,5-1 lime i en skål och tillsätt även lite limezest. Vispa ner ca 2 msk flytande honung i limesaften. Rensa jordgubbarna och dela dem i kvartar. Lägg sedan ner dem i limeblandningen och rör runt. Låt stå och dra en stund. Servera med en klick grädde, lite glass, eller som vi, en klick vaniljkesella. 

27 maj 2012

Iste i värmen

Åh jisses vad varmt det har varit idag! Härligt! Ett tips på en fräsch törstsläckare sådana här dagar är iste. I helgen har jag testat Liptons Sun Tea som är tepåsar för iste. Jag gillar dem skarpt. Förvänta er dock inte sådant iste som smakar sött och sliskigt. Detta smakar mer som vanligt te, men isande svalt och utan den beska smaken. Jag tycker att det är ett perfekt alternativ till vatten. Det är dock ingenting som ersätter läsken om man är ute efter något sött.


Grillat kött med grekisk sallad!

Hej sommar-Sverige!
Nu är jag på hemmaplan igen. Jag och mina elever har haft en mycket lyckad vistelse i Avignon och två otroligt härliga dagar i Paris! Jag måste säga att trots att jag har varit tvungen att arbeta lite med rättning och betygsättning samt att jag har skrivit klart min hemtenta i helgen har det varit så skönt att komma hem till Sverige.Vilket underbart väder det är! Dessutom går Loreen och Sverige och vinner hela Eurovision song contest. Mycket trevligt!

Igår stod grekiskt på matsedeln här hemma. Vi grillade fläskkött och åt med en grekisk sallad och en tzatziki. Så gott!

Jag brukar ofta marinera mitt kött när vi ska grilla, men igår körde jag den så moderna metoden att "rubba" in kryddor på köttet i stället :) Det är väldigt sällan jag köper färdigkryddat grillkött, jag tycker att det blir så mycket godare när man gör det själv. Igår blandade jag paprikapulver och ett paprikapulver på rökt paprika med kryddorna på bilden nedan. Kryddorna kommer från Santa Marias kryddkvarnar som heter "Extra fine selection of spices" och är favoriter här hemma! Sedan var det bara att gnugga in kryddorna på köttet!







Min sallad bestod av en blandad påse små salladsblad, körsbärstomater, rödlök, oliver, vattenmelon och feta. Fräscht och gott!Till köttet serverade vi också några ugnsrostade färska potatisar och morötter. Och ja, tzatziki vet väl alla hur man gör? Det är bara att blanda yoghurt (jag gillar den turkiska bäst) med riven eller finstrimlad gruka (krama gärna ur gurkan i en bit hushållspapper för att inte såsen ska bli för vattnig) och vitlök efter smak. Låt sedan stå och dra ett tag. En riktigt somrig klassiker!  Jag tror bestämt att det blir grillat idag också. Vi har kvar en del kött, men vi får se vad det blir för tillbehör!


14 maj 2012

Köttfärsröra i pitabröd

Usch, idag har jag världens halsont och känner mig hängig. Det är verkligen typiskt mig att bli sjuk när jag ska ut och resa. Det är bara att hoppas att jag blir bättre innan det är dags för avfärd till Frankrike :)

Nu ska jag snart gå och lägga mig och försöka sova mig frisk. Innan jag kryper ner tänkte jag ge er ett tips på en god och enkel vardagsrätt. Vår middag idag blev pitabröd med köttfärsröra, tomater, spenat, majs och crème fraîche Det var väldigt gott!

Så här gjorde jag min köttfärsröra:
500 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 gul paprika
salt, peppar, paprikapulver, chiliflakes
några basilikablad
1 dl crème fraîche
lite riven parmesanost

Fräs färs och lök i lite smör. Tillsätt krossade tomater, kryddor och smaka av. Skär paprikan i små bitar och tillätt till färsen. Låt puttra en stund, tills paprikan har blivit mjuk. Tillsätt crème fraîche och lite riven parmesanost för en lite rundare smak.

Servera med grönsaker, en klick crème fraîche och pitabröd!

Fläskfilégratäng med bacon och ädelost

God morgon!
Jo då, efter att ha gjort uppskattningsvis en halv hemtenta och rättat en hel klass med bokrecensioner fick jag en härligt lugn kväll med middag och tv igår. Vi lagade en supergod fläskfilégratäng med bacon och ädelost. Jag åt en smarrig sallad med avokado och melon till och maken åt potatiskroketter (han gillar de där frysta sakerna...). Superdupergott var det hur som helst! Gillar man ädelost kan jag verkligen rekommendera denna gratäng!

Däremot var det ju ingenting bra på tv igår. Jag antar att de bra tv-programmen börjar försvinna inför sommaren nu. Det blev lite arga snickaren, lite surfande och sedan tidigt i säng med en bra ljudbok i öronen. Mysigt det också!

Till ca 4 portioner
600 g fläskfilé
1 fpk bacon
2 dl crème fraîche
1 dl grädde
100 g ädelost
Putsa fläskfilén och skär den i skivor. Stek skivorna i lite smör, salta och peppra. Lägg fläskfilén i en ugnsform. Stek bacon i små bitar och strö över fläskfilén. Smula över ädelosten. Vispa samman grädde och crème fraîche och häll över köttet. Om man använder lättgrädde och lätt crème fraîche kan man vispa ner ca 1 msk maizenaredning i gräddblandningen för att få lite tjockare konstistens, med lättvarianterna kan det annars bli lite rinnigt. Gratinera i 200 grader ca 20-25 minuter. Servera med en god potatis och en sallad. 

13 maj 2012

Arbete och kärlek

Hej, hej! En lite tråkig söndag idag hemma hos mig. Har suttit med min hemtenta sedan i morse. Inte så jätteskojigt... Jag piggade dock upp mig med en lunchpromenad och ett telefonsamtal till syster-yster nyligen och det är alltid trevligt! Nu ska jag dyka ner i en hög med bokrecensioner istället. Hoppas på att få mycket gjort idag, så att jag kan ha en mysig och lugn kväll. Kanske någon god mat och något bra på tv :)

Tänkte tipsa om en chokladnyhet som min man tyckte väldigt mycket om. Nya Plopp Kärlek, vars fyllning bestod av en rosa toffee med smak av geléhallon samt en vit tryffel med hallonbitar, blev alltså väldigt populär!

12 maj 2012

Heja Sverige och riktigt god pizza!

Trots mitt måttliga intresse för hockey gör jag allt för att stödja laget. Eller nja, kanske inte riktigt, men i alla fall när det betyder att jag får köpa choklad :)

Jag hittade den här chokladen i butiken igår och självklart var jag tvungen att köpa den till min man som också älskar Marabous mjölkchoklad.





Vilken härlig dag jag har haft idag! Jag och svägerskan startade dagen med ett danspass på Friskis för att sedan spendera eftermiddagen på stan. Vi mötte upp mannen för en lunch på det nya stället Paolo's här i Örebro. Paolo's ligger i hörnet på Elite Stora hotellet och är ett italienskt café/restaurang. De hade allt från lyxiga pizzor, paninis och lasagner till italienska bakverk. Mycket mysigt ställe med väldigt god mat. Det är inte varje dag det händer, men idag slog jag faktiskt till på en pizza. Och pizzan var helt i min smak! Tunn botten och fyllning på mozzarella, getost, soltorkade tomater och pinjenötter. Min man åt pizzan på bilden, en pizza med mozzarella, parmaskinka, tomater och parmesan. Jag tjuvsmakade en bit och även den var väldigt smarrig. Dit kommer jag definitivt att gå tillbaka!

Jag lyckades även med konsten att inhandla tre sommarlinnen inför min resa till Frankrike och värmen. Kul med en liten upppdatering av garderoben! Tack kära svägerska för en härlig dag och för ditt smakråd!

11 maj 2012

Fredagskänsla och club sandwich med kyckling

Åh, vad skönt med fredag!!! Det har varit fullt upp i veckan och då är det extra skönt när helgen kommer! Det börjar dra ihop sig för betygssättning och då är det alltid mycket rättning. Till råga på allt har jag en hemtenta att skriva just nu. Nästa vecka är det dessutom dags för mig och min franskgrupp att dra till Frankrike i en vecka. Det kräver en hel del arbete och förberedelser, men det ska bli så kul!

Den här helgen blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Egentligen skulle mamsen komma hit på besök, men hon blev krasslig och stannade hemma. Så tråkigt när man har sett fram emot något! Fredagskvällen har trots allt varit mycket bra. Mannen och jag tog en joggingtur och gjorde sedan i ordning varsin club sandwich med kyckling som intogs i soffan framför hockeyn. Jag är måttligt intresserad, men det går an när man kan surfa och blogga lite under matchen :)

Våra club sandwich bestod av formfranska, en sås på crème fraîche, majonnäs och dijonsenap, ost, grillad kyckling, bacon, sallad, tomat, rödlök och avokado. Så gott!

Ha en bra helg allihopa!

10 maj 2012

Minipajer med brie och mango chutney samt getost och grillad paprika

Kommer ni ihåg minipajerna som jag gjorde i påskas? Jag gjorde en variant med getost och inlagd grillad paprika och en variant med brieost och mango chutney och båda blev så väldigt goda! För några veckor sedan gjorde jag även den med brieost och mango chutney när jag var på tjejkväll med några kollegor och den blev mycket uppskattad. Det är nog inte en paj att äta som enda rätt till middag, men den passar utmärkt på en buffé med annan plockmat. Testa!

Här kommer receptet på brieostpajen!

Till en normalstor paj eller ca 8 minipajer

Pajbotten
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk vatten

Fyllning
250-300 g brieost
3 ägg
3 dl grädde
ca 1 dl mango chutney

Arbeta ihop smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt gärna pajdegen ligga i kylskapet och vila i 30 minuter. Kavla ut degen till en platta som täcker både botten och kanten på en pajform, 24-26 cm i diameter. Klä formen med degen och nagga den med en gaffel. Täck kanterna med ugnsfolie. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 10 min. Ta bort folien. Jag är ofta lat och brukar bara trycka ut pajdegen, inte kavla den, dessutom brukar jag strunta i folie-momentet och det fungerar lika bra ändå :)

Skär skivor av osten och lägg i pajskalet, fördela mango chutney över osten. Vispa samman ägg och grädde. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200 grader  i 30-40 min. Minipajer tar inte lika lång tid. Servera på en buffé eller med lite kallskuret och en sallad!

Till getostvarianten är det bara att byta ut brieost mot getost och mango chutney mot grillad paprika. Också supergott!

7 maj 2012

Smörstekt torskrygg med lyxig potatispuré

Jag sprang på färsk torskrygg till ett okej pris i helgen så då fick det bli lördagens middag. Jag gör väldigt sällan fisk och det är synd! Det är himla gott!

Med tanke på att jag hade varit på seminarium i Västerås hela dagen blev det en ganska enkel anrättning. Jag lagade mat mest på känn och har tyvärr inget exakt recept ... Men jag kan berätta ungefär hur jag gjorde!

Knaperstek lite bacon i små bitar och lägg åt sidan. Koka ca fem potatisar till två personer. Mosa dem och blanda ner ett par matskedar crème fraîche och en näve vällagrad prästost. Smaksätt gärna med salt och peppar. Vispa moset fluffigt. Salta fiskbitarna och låt dem puttra i smör i en stekpanna. Koka under tiden grön sparris tills den är mjuk, men har kvar lite spänstighet och tuggmotstånd. Det tar bara några minuter. Känn med provsticka. Strö baconet över fisken vid servering. Ät gärna fisken med en hollandaise-sås. Vi köpte en färdig på burk :)

6 maj 2012

Gräddig glass med jordnötssmör och daim

Åh, vilken god glass vi gjorde igår kväll! Och superenkel att göra var den också! Nästan tråkigt enkel, eftersom jag inte fick användning för min fina glassmaskin :)

Jag har fått receptet av en kollega för längesedan och nu har jag alltså äntligen testat det. Superdupergott!  Jag kan rekommendera att äta en liten portion eller att servera den som tillbehör till något. Glassen är väldigt gräddig, så att bara äta en stor skål glass känns väl mäktigt. Igår åt vi den till jordgubbar och det var väldigt smarrigt! Jag är helt säker på att det också skulle smaka perfekt med en kula av denna sagolika glass till en bit kladdkaka.

Förutom glassens gräddiga smak ger den kondenserade mjölken en touch av kola. Jag smaksatte även min glass med små bitar av jordnötssmör och hackad daim. Mycket bra kombo! Den kommer jag definitiv att göra igen!


Till fyra portioner
2,5 dl vispgrädde
0,5 burk sötad kondenserad mjölk
några matskedar jordnötssmör
1 grovt hackad daim
Vispa grädden så att mjuka toppar bildas. Vänd ner den kondenserade mjölken. Den ska ej kokas innan. Häll upp smeten i en form som tål att frysas. Jag använde mig av ett serveringsfat med kanter, eftersom jag ville att den skulle frysa snabbt, men har man gott om tid kan man lika gärna använda en djupare form, t ex en brödform. Strö över den grovhackade daimen och små, små bitar av jordnötssmör. Rör eller tryck ner smaksättningen i glassen. Ställ i frysen i ca 6 timmar. Om man vill använda en hel burk kondenserad mjölk är det såklart bara att dubbla receptet. För oss räckte det bra med halva mängden, men kanske jag gör en sats till på resterande kondenserad mjölk någon dag :)

5 maj 2012

Mazarinkaka med nougattäcke

Godmorgon kära vänner! Idag ska jag bege mig till Västerås på ett seminarium på universitetet. Känns lite trist, men sällskapet av en kollega gör att det känns lite roligare.

Innan jag drar tänkte jag tipsa om en efterrätt till kvällen, nämligen kakan jag bakade till vår planeringsdag igår. Det blev en mazarinkaka med nougattäcke. Väldigt smarrig och väldigt godisaktig. Gillar man mandelmassa, tror jag att man gillar denna kaka. Smaken påminner lite om mozartkulor, men i mer i kakform. Jag rekommenderar att servera bär eller frukt till kakan. Vi åt jordgubbar till och det smakade fräscht till den söta kakan.

Kakan var mycket enkel att göra och dessutom passar den perfekt om man ska bjuda någon som är glutenintolerant!


Kaksmet:
400 g mandelmassa
4 ägg
100 g smör
1 tsk bakpulver

Nougattäcke:
150 g baknougat

Garnering:
Mandelspån

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Separera äggulor från äggvitor. Blanda ner äggulorna med mandelmassan, ett i taget. Smält smöret och rör ner det i mandelmassesmeten. Tillsätt bakpulvret och rör noggrant. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner det med mandelmassesmeten. Häll smeten i en smord, rund form med avtagbar kant. Grädda kakan i 30-40 minuter.

Låt kakan svalna. Smält nougaten över vattenbad och bred den över kakan. Använd gärna en slickepott eller en smökniv. Jag bredde nougaten ända ner över kanterna och avslutade med att ringla över lite extra nougat för att få ett snyggt mönster. Strö gärna över mandelspån och servera med jordgubbar eller andra bär och en klick grädde.

4 maj 2012

Ost- och skinkpaj

Mitt bidrag till lunchen tidigare idag var en klassisk ost- och skinkpaj. Det är faktiskt himla gott tycker jag! Och väldigt enkelt! Min kollega hade gjort en köttfärspaj med lök, oliver och fetaost. Väldigt smarrig, så jag ska be om receptet på den.

Ost- och skinkpaj och köttfärspaj med oliver och feta.

Lunchpaus bland skolböcker, papper och tekoppar. 


Ost- och skinkpajen gör man så här:

Pajbotten
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk vatten

Fyllning
150 g rökt skinka
150 g ost (gärna vällagrad)
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 krm svartpeppar

Arbeta ihop smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt gärna pajdegen ligga i kylskapet och vila i 30 minuter. Kavla ut degen till en platta som täcker både botten och kanten på en pajform, 24-26 cm i diameter. Klä formen med degen och nagga den med en gaffel. Täck kanterna med ugnsfolie. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 10 min. Ta bort folien.

Skär skinkan i små tärningar. Riv osten. Lägg allt i pajskalet. Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Peppra försiktigt. Häll äggstanningen över skink- och ostblandningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200 grader  i 30-40 min.Servera med en sallad.


Fredagsdrink

Fredagkväll igen! Väldigt skönt med tre dagars arbetsvecka. Det är nästan så att man undrar hur man ska orka med fem dagar nästa vecka :)

Idag har vi haft planeringsdag hemma hos en kollega. Dagen var mycket produktiv och effektiv och det var väldigt trevligt att få byta miljö för en dag. Sådana här dagar ger alltid så mycket energi och inspiration, tycker jag. Det är inte så ofta man hinner reflektera över sitt arbete, för det mesta går allt bara i ett rasande tempo.

Efter en joggingtur och en dusch mötes jag av en fredagsdrink och en man som stod och lagade mat i köket. Det kallar jag fredagsmys! Jag är säker på att träningsexperterna inte tycker att det är särskilt bra att ta en drink efter att ha sprungit, men idag struntar jag faktiskt i det :)

Drinken bestod av ett fruktvin på persika, lite fruktsoda samt lite pressad lime för att få lite syrlighet. Jag återkommer med recept på mat och fika som har intagits under dagen!


3 maj 2012

Somrig sallad med jordgubbar

Det vackra vårvädret gör att jag känner mig väldigt sugen på lätt mat som sallader just nu. Ikväll efter en joggingtur blev det en snabb och somrig sallad till middag. Supergott!



Min sallad innehöll blandade salladsblad, tomater, paprika, avokado, mozzarella med basilika och jordgubbar. Jag avslutade med att ringla lite över balsamico, strö över lite flingsalt och toppa med några basilikablad. Så fräscht!

Kvällen har jag spenderat i köket. I morgon ska vi språklärare ha planeringsdag hemma hos en kollega och vi har bestämt oss för att ha ett litet knytkalas. Mitt bidrag till lunchen blev en hederlig ost- och skinkpaj och en kaka till kaffet. Kakan ser mycket lovande ut måste jag säga. Jag har aldrig gjort den förut, så det ska bli spännande att smaka den :) Rapport kommer imorgon!

2 maj 2012

Tomatsallad och nybakat bröd i solen!

En härlig tomatsallad och nybakat bröd i solen. Det är inte fel det! Det fina vädret fortsätter, men jag hör rykten om att det ska bli kallt och snö till helgen, så det är bäst att passa på och njuta! Tråkigt att man måste jobba bara...

Tomatsalladen bestod av skivade tomater, rödlök, basilika, lite olivolja, balsamico och flingsalt. Det hade nog varit smarrigt med lite mozzarella också, men det fanns ingen i kylen...



Brödet bakade jag på en sådan burk med surdeg som jag skrev om för någon vecka sedan. Den här gången testade jag rågsurdeg och använde mig av receptet på burken. Det blir ett himla gott och luftigt bröd. Jag måste säga att jag gillar den färdiga surdegen!! Testa den!

1 maj 2012

Grillning igen!

Eftersom det underbara vädret håller i sig kunde vi inte låta bli att grilla idag igen :) Den här gången blev det spett med marinerad kycklingfilé och en sallad med bland annat smulad ädelost och melonbitar. Mums!

Brukar ni marinera köttet när ni ska grilla? Köper ni i så fall färdig marinad eller gör ni en egen? Vad brukar ni ha i den? Jag är gör nästan alltid en egen marinad och den brukar bestå av en skvätt olja, lite soja och de kryddor som jag känner för. Idag blev det, förutom olja och soja, lite pressad lime, lite flytande honung, en vitlöksklyfta och massor av chiliflakes. Det blev riktigt gott!

Hur var valborg då kära vänner? Vi hade en toppenkväll! Vi var bjudna till en kollega och hennes kille och jisses vad mycket god mat vi fick! Vi åt sparris med stekt parmaskinka och en vinägrett till förrätt. Till huvudrätt bjöds det på fondue och gissa om det var längesedan jag testade det. Riktigt roligt att sitta och plocka och tillaga maten medan man snackar. Köttet vi tillagade i fonduen var nötkött och hästkött (!) och till detta serverades hasselbackspotatis och en massa olika såser och röror. Ingen av oss hade ätit hästkött tidigare, men vi var alla överens om att det var mycket godare och mörare än nötköttet. Jag skulle absolut kunna tänka mig att köpa det någon gång. Coolt att få prova något nytt!

Tyvärr hade jag inte med mig någon kamera igår kväll. Vill inte gärna sätta press på mina vänner genom att komma med kameran i högsta hugg :) Men det var bra synd kan jag säga. Efterätten var en marängtårta som var så otroligt vacker och så galet god att jag kom på mig själv med att sitta och längta efter en bit nu efter maten :) Tårtan bestod av en stor härlig chokladmaräng som var frasig utanpå och härligt seg och lite kladdig inuti. Och så grädde och massor av bär på toppen. Mmmm! Ska nog testa att göra en sådan någon gång!

Skriv ut