29 november 2012

Chokladbollar med daim

Idag tänkte jag tipsa om Delicatos chokladbollar med daim :) Det är inte ofta det finns köpt fika i vårt hem, men just nu ligger dessa i kylskåpet och vill att jag ska äta upp dem. Och det är faktiskt lite svårt att motstå dem, för de är riktigt goda!


Nej, nu är det sovdags för mig. Imorgon får jag nämligen Timrå-besök igen, så det är bäst att jag är utvilad och pigg :) Ska bli så kul!

27 november 2012

Fransk chokladtårta och gräddig glass med daim och jordnötssmör

Jag kan helt enkelt inte få nog av choklad och chokladkakor :) När min mamma var här för någon vecka sedan bakade jag denna chokladkaka. Väldigt gott!




Receptet kommer från Leila och jag har bakat den förr. Jag måste nog erkänna att även om den blev supergod nu, så blev den nog ännu bättre sist jag gjorde den, Lite kladdigare och mer krämig. Så med andra ord, grädda inte kakan för länge :) Klicka här för att komma till receptet! 

Bäst av allt var nog glassen vi åt till kakan. En hemgjord glass som går superduperenkelt att göra. Kan nog inte bli enklare. Dessutom galet god! Omdömet av gästerna var att jag skulle kunna tillverka glassen för försäljning :) Klicka här för att komma till receptet!

26 november 2012

Lammfärsburgare med karamelliserad rödlök och fetaostcrème

Ja, då var det måndag igen då! Men det gör mig faktiskt ingenting :) Jag har varit på ett superroligt step-pass på FS ikväll och blir alltid på så bra humör av det!

Middagen blev rester från en mycket god middag i helgen, nämligen lammfärsburgare med karamelliserad rödlök och fetaostcrème. Kan verkligen rekommendera den karamelliserade rödlöken, den blev jättegod till!

Lammfärsburgare:
ca 500 g lammfärs
1 ägg
2 msk röd pesto
1 tsk timjan
salt, peppar

Karamelliserad rödlök:
1 stor rödlök
1 msk strösocker
1 msk vit balsamvinäger

Fetaostcrème
150 g fetaost
1-2 dl crème fraîche (beroende på hur mycket ostsmak och hur fast röra man vill ha)

Blanda färs med ägg, pesto, timjan, salt och peppar. Forma fyra-fem biffar av smeten. Stek dem i smör. Skala, halvera och skär rödlöken i tunna skivor. Stek löken mjuk och glansig i smör i en stekpanna.Tillsätt sockret och rör tills det lösts upp. Häll i balsamvinäger och låt puttra ett par minuter.

Smula sönder fetaosten och blanda med crème fraîche tills du får önskad konstistens och smak. Servera burgaren med bröd, lök, fetaostcrème, sallad och tomat.

20 november 2012

Toscansk tomatsoppa från Kelda

Jobb, träning och sena kvällar ger mig inte mycket tid och ork över till matlagning just nu. Ikväll blev det därför en av Keldas soppor till middag, nämligen den som heter Toscansk tomatsoppa. Riktigt, riktigt god smak, tycker jag. Soppan var dessutom inte riktigt slät, utan hade små, små bitar av tomat och andra grönsaker. Helt i min smak! Den kommer jag definitivt att köpa igen.


Självklart var jag tvungen att pimpa soppan lite :) Jag toppade den med strimlad pepparsalami, majskorn, avokado, fetaost och några basilikablad. Superdupergott!

19 november 2012

Philadelphia med mjölkchoklad

Philadelphia med mjölkchoklad! Kan det bli bättre? Låter kanske konstigt för oss svenskar, men har man bott i Frankrike där de mer än gärna brer Nutella på mackorna så tycker man inte att detta är det minsta egendomligt :)

Urgott när man vill lyxa till en bit vitt bröd. Jag kan också tänka mig att den funkar utmärkt i bakning eller som frosting på muffins eller kakor. Mycket god var den hur som helst!


18 november 2012

Kycklinggratäng med mango chutney och cashewnötter

Då var det söndag kväll igen och Timrå-besöket har åkt hem. Vi har haft en lugn och mysig helg med promenad, lite shopping, tv och mycket god mat och fika :)

Igår kväll gjorde vi denna kycklinggratäng. Supergott med det söta i mango chutneyn och det salta i cashewnötterna. Den kommer jag att göra om!

4 portioner
ca 600 g kycklingfilé
0,5 purjolök
1 röd paprika
1 dl mango chutney
1 tsk sambal oelek
2 dl crème fraîche
2 dl grädde
1 dl salta cashewnötter

Skär kycklingen i små bitar. Stek den i lite smör tills den är gyllenbrun, salta och peppra. Lägg kycklingen i en ugnsform. Hacka paprikan och och purjolök och lägg ovanpå kycklingen. Vispa ihop grädde, crème fraîche, mango chutney och sambal oelek och häll den över kycklingen. Gratinera i ca 20 minuter i 200 grader. Strö cashewnötterna över gratängen efter halva tiden. Servera med ris och en sallad.

17 november 2012

Pirogpaj

Godkväll! Den här helgen har jag familjen på besök! Så trevligt! Igår kväll gjorde vi en typ av köttfärspaj fast med en bröddeg istället för vanlig pajdeg. Köttfärsfyllningen har lite italienska smaker och innehåller oliver, soltorkade tomater, basilika och mozzarella. Mycket, mycket gott!




Deg:
25 g jäst
2 dl vatten
0,5 dl rapsolja
0,5 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl

Köttfärsröra:
600 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, chiliflakes
1 burk krossade tomater
3 msk strimlade soltorkade tomater
0,5 dl hackade svarta oliver

Topping:
125 g riven mozzarella
1 dl riven lagrad ost

Börja med degen. Smula jäste i en skål. Värm vattnet till ca 37 grader och häll det över jästen. Rör om tills jästen har löst sig och rör sedan ner den övriga ingredienserna. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa i ca 30 minuter. Stek köttfärsen tillsammans med hackad lök och pressad vitlök. Häll i de krossade tomaterna. Smaksätt med salt, peppar och chili, soltorkade tomater och oliver. Låt såsen puttra i några minuter. Klä en springform med löstagbar kant med pajdegen, ta upp degen långt upp på kanterna, och häll på fyllningen. Strö över mozzarella och annan ost. Grädda i 225 grader i ca 25 minuter. Servera med sallad! 

10 november 2012

Kycklingfilé med ädelost och bacon

Ännu en lördag har spenderats på Mälardalens högskola i Västerås. Fonetik i ett andraspråksperspektiv heter delkursen. Hjälp vad svårt det är. Svenska måste vara ett av de absolut svåraste språken att lära sig. Inte ens jag, som modersmålstalare, kan förstå uttalsreglerna :)

Skönt att komma hem och ha en härlig lördagskväll i alla fall. Eftersom det finns så dåligt med tid på vardagarna står matlagning högt på listan på favoritsysselsättningarna på helgen. Ikväll med blev det en kycklingfilé fylld med ädelost och inlindad i bacon. Kycklingen serverade jag med en ädelostsås, potatis och palsternacka. Jättegott!

Till 4 portioner
4 små kycklingfiléer (500-600 g)
125 g ädelost
1 pkt bacon
3 dl grädde

Skär en ficka i varje kycklingfilé och fyll med en rejäl skiva ädelost. Linda baconskivor runt filéerna så att inte osten rinner ut vid stekning. Stek filéerna på ganska hög värme i lite smör så att de får fin färg. Lägg sedan över dem i en ugnsform. Stek färdigt kycklingen i ugnen i ca 20 minuter i 200 grader. Vispa ner grädden i stekpannan och låt bubbla ett tag. Smula ner resten av ädelosten i såsen. Servera kycklingen med rostade rotfrukter, potatis och såsen. Klipp gärna över lite färska örter vid servering. 

Nu är det snart läggdags här. Jag ser fram emot en dag med många aktiviteter imorgon. Tänkte starta dagen på bästa möjliga sätt, med ett träningspass:) Kanske blir det även lite farsdagsfika och på kvällen ska vi på en stand up-show. Ska bli spännande!

9 november 2012

Kladdigaste kladdkakan!

Blev det någon kladdkaka på kladdkakans dag i onsdags? Jag är inte så mycket för att hålla mig till speciella dagar utan njöt av en enormt god kladdkaka igår kväll istället :) Jag hade sett receptet i en tidning och det såg så otroligt lockande ut så jag bara var tvungen att testa. Och god, det blev den. Herregud. Lite högre och lite luftigare än vanlig kladdkaka, men otroligt kladdig, len och god. Den kommer jag definitivt att göra igen.

Många andra kladdkakor gör sig bättre efter ett dygn i kylen, men den här kakan var otroligt god att äta lite ljummen med en klick vaniljglass.

10-12 bitar
200 g choklad (jag tog 100 g mörk choklad och 100 g mjölkchoklad)
200 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop ägg och socker, vispa ej. Smält smöret tills det blir gyllenbrunt. Ta det från plattan och bryt ner chokladen. Rör om tills den har smält. Vispa ner chokladsmöret i äggblandningen. Rör ner saltet. Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och blanda ihop. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten Pudra gärna lite florsocker över kakan. Servera den ljummen med en klick vispgrädde eller en kula vaniljglass.

Receptet kommer från Allt om mat.

6 november 2012

Kladdkakans dag!

Ja nuförtiden har man tydligen dagar för det mesta. Våfflor, kanelbullar, ostkaka och till och med kladdkakan har en egen dag. Ja, varför inte ha en ursäkt att få baka en härlig kladdkaka :)

Jag fullkomligt älskar kladdkakor och har ganska många recept på just det här i bloggen, så här kommer några förslag på bakning om ni nu skulle få för er att fira denna underbara dag :)

Det är bara att klicka på bilderna för att komma till recepten!

Chokladtryffelkaka med flingsalt och dulce de leche


Chokladtårta med tryffel och rostade pinjenötter
Kladdkaka black and white 


Kladdkaka med kola och jordnötsfrosting
Fransk chokladtårta med chokladtryffelglasyr
Vit kladdkaka med glasyr
Dubbel kladdkaka med daim

4 november 2012

Schackrutor och chokladsnurror

Det var värst vad den lovveckan gick snabbt :) Imorgon är det dags för tidiga morgnar och jobb igen... Men jag haft ett riktigt bra lov, fått mycket gjort här hemma och dessutom haft en riktigt lugn och skön avslutning på höstlovet. Helgen har nämligen spenderats på ett mysigt hotell i Tällberg. Promenader, läsning framför brasan, fika och otroligt god mat har speglat helgen. Om man är ute efter en riktigt bra matupplevelse kan jag verkligen rekommendera restaurangen på Åkerblads hotell. Maten håller riktigt hög klass! På lördagskvällen åt vi en fyrarätters middag som var helt fantastisk! Jag njöt av middagen utan att bry mig om varken kamera eller blogg, så tyvärr bjuds inte på några matbilder från helgen :)

Jag tänkte däremot bjuda på recept på en gammal klassisk småkaka, en sån som mamma brukade baka, nämligen schackrutor. De är ju så fina och så goda! Jag fullkomligt älskar småkakor!

Ca 40 st
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
200 g smör
2 msk kakao
ev. 1 msk vatten 

Blanda  ihop mjöl, socker, vaniljsocker och smör för hand eller i matberedare. Ta bort hälften av degen och tillsätt kakao och vatten om det behövs och bearbeta tills degen är brunfärgad. Lägg degarna i två plastpåsar och låt vila kallt i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. 

För att göra schackrutor: Rulla ut degen i två ljusa och två mörka längder. Lägg en ljus bredvid en mörk och byt plats på färgerna i nästa lager. Tryck samman längderna så att de bildar en fyrkant.  

För att göra chokladsnurror: Kavla ut degarna tunt, var och en för sig i så lika storlekar som möjligt. Lägg den ena degen på den andra och rulla ihop ifrån den ena kortsidan till den andra. 

Skär i 5 mm tunna skivor. Lägg ut kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Låt kakorna svalna på ett galler.

1 november 2012

Klassiska mazariner och chokladmazariner

Igår kväll fick jag plötsligt för mig att jag ville baka mazariner :) Mazariner har stått högt upp på baka-listan ett bra tag nu. Det är ju så gudomligt gott med hemgjorda mazariner! Igår blev det klassiska vanliga mazariner, men även en chokladvariant. Båda två var enormt goda.

Jag följde receptet nedan, men i chokladvarianten la jag till ett par matskedar kakao i både mördeg och fyllning. Jag gjorde också en chokladglasyr genom att koka upp ca 0,5 dl vispgrädde och bryta ner 50 g mörk choklad. Det går säkert även lika bra att blanda lite kakao med florsockret.



ca 20 st

Mördeg:
200 g rumstempererat smör
5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg

Fyllning:
400 g mandelmassa
200 g rumstempererat smör
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg

Glasyr:
2 dl florsocker
1,5 msk vatten

Blanda smöret med de övriga ingredienserna i en matberedare och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i ca 20 mazarinformar och ställ dem i kylen.Blanda mandelmassa, socker och smör. Tillsätt äggen ett i taget och blanda till en jämn smet. Klicka ut fyllningen i formarna och fyll till ungefär 2/3. Grädda i 175 grader, i cirka 12-15 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler. Blanda florsocker och vatten till en jämn glasyr. Glasera kakorna när de kallnat.

Skriv ut