31 mars 2013

Underbara stunder och en parmesan- och ricottacheesecake med syrlig sallad

Glad påsk på er allihopa! Nu har det verkligen varit ett långt uppehåll här på bloggen. Jag har faktiskt tagit mig ett välförtjänt påsklov och njutit av ledighet hos familjen uppe i norr. Det har varit otroligt mysigt att få umgås med nära och kära och bara koppla av. Som vanligt när jag umgås med syster-yster och hennes söner blir det en hel del matlagning och bakning. Gärna med ett glas vin i handen och lite musik i bakgrunden. De stunderna är bland de bästa i livet. Så underbart! Så tack kära ni för en underbar helg!

Igår åt vi en helt fantastisk buffé med våriga och påskiga smaker. På bufféen fanns bland annat denna cheesecake med parmesan och ricottafyllning, som jag hade sett i det senaste numret av Allt om mat. Den blev genast en ny favorit. Otrolig len och god smak. Den äts dock i små mängder och passar perfekt på en buffé eller som en liten förrätt. Den kommer jag definitivt göra igen!

Pajskal:
75 g smör
0,5 dl skalade pistagenötter
175 g digestivekex

Fyllning:
200 g naturell färskost
250g ricottaost
3 dl riven parmesanost
2 ägg
2 krm salt

Topping:
0,5 dl pistagenötter
2 dl fina salladsblad
3 rädisor
3 torkade aprikoser
1 msk olivolja
0,5 msk vit balsamvinäger
1 krm flingsalt
1 krm nymald svartpeppar

Sätt ugnene på 150 grader. Smält smöret med nötterna i en kastrull. Mixa kexen och tillsätt smöret och nötterna. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant. Vispa ihop färskost med ricotta, parmesan, ägg och salt till en smet. Bred fyllningen i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter, tills fyllningen precis har stannat. Låt kakan svalna. Rosta pistagenötter i en torr stekpanna, tills de har fått lite färg. Skölj sallad, ansa och skär rädisa, strimla aprikoserna. Blanda olivolja, vinäger, salt och peppar med sallad, rädisa och torkade aprikoser. Strö salladen och pistagenötter över kakan.

Som vanligt har jag gjort små, små justeringar av originalreceptet.

20 mars 2013

Bästa vardagsmaten - köttfärssås

Bästa vardagsmaten är köttfärssås, i alla fall enligt min man :) Och jag är beredd att hålla med. Det är ju så enkelt och så gott! Jag gillar att variera min köttfärssås och den smakar lite olika från gång till gång. Den här gången blev det mycket tomat, chili och basilika!

Klicka här för att komma till ett av mina recept på köttfärssås!


18 mars 2013

Snabba brödbullar med havregryn och russin

Eftersom jag har så otroligt fullt upp med jobb och plugg just nu blev det inte mycket till avancerade brödbak denna helg. Jag kunde dock inte avstå helt och hållet utan svängde ihop dessa jättegoda och snabba brödbullar till söndagsfrukosten. De bakas med bakpulver och liknar scones i konsistens och smak, men dessa har även en trevlig smak av havre och russin. Passar utmärkt med en kopp te på morgonkvisten.



Till 6 ganska stora bullar:
2 dl havregryn
4 dl vetemjöl
1 dl russin
1 msk bakpulver
½ tsk salt
½ dl flytande smör
3 dl filmjölk
1 msk flytande honung

Sätt ugnen på 225°c. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i smör, filmjölkoch honung. Klicka ut degen med en sked på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Servera bröden nygräddade med smör, marmelad och ost.

17 mars 2013

Supergod Ballerina-nyhet!

Oj, vad mycket det är att göra just nu... Suck... Uppsatser som ska läsas, prov som ska rättas, omdömen som ska skrivas, lektioner att planera, besök från Frankrike att förbereda och som inte det vore nog har jag även en hel massa att läsa till distanskursen jag läser. Man kan helt enkelt säga att det har funnits väldigt lite tid till bakning, matlagning och bloggande denna helg.

Innan jag går och lägger mig tänkte jag tipsa om denna supergoda Ballerina-nyhet. Jag är inne på min andra förpackning just nu :) Jättegoda! Testa dem!




13 mars 2013

Crème brûlée med mörk choklad

Oj, vad det var svårt att få till en hyfsad bild på denna underbara efterrätt... Det kanske inte ser så väldigt aptitligt ut, men åh så gott det var! Särskilt om man gillar choklad! Krämigt len och med mycket chokladsmak. Och så det typiska knäckiga sockret på toppen.

Jag använde mig av Marabous nya "Filled Caramel", en riktig god nyhet. Jag tyckte att smakerna i denna choklad passade utmärkt i en crème brûlée, men välj såklart choklad efter egen smak :)






Fyra portioner
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk, 3%
0,75 dl strösocker
4 äggulor
100 g mörk choklad
ca 2 msk farinsocker eller florsocker till bränning

Sätt ugnen på 150°. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Koka upp. Hacka chokladen och blanda ner den i den varma gräddmjölken så att den smälter. Vispa upp äggulorna. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning. Fördela smeten i 4 portionsformar som rymmer 1 1/2 dl vardera. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 60 min. Smeten är lite lös i mitten men stelnar när den kallnat. Låt crème brûléen svalna, de kan med fördel stå över natten. Vid servering, strö över farinsocker eller florsocker och bränn av dem med gasbrännare tills de har fått en knäckig yta. 


Bäst blir det om man har en gasbrännare, men det går också att bränna av dem i ugnen. Använd då ugnens grillfunktion och ställ dem längst upp. Använd florsocker, som är lite lättare att smälta i ugnen och håll koll så att de inte blir brända. 

12 mars 2013

Bagels!!!

De senaste helgerna har jag bakat en hel del matbröd. Det är ju så roligt! Och otroligt gott! I söndags testade jag att göra egna bagels för första gången. Jag har dragit mig lite för att göra det, tyckte att det lät lite omständigt att först koka bröden innan man gräddar dem. Men vet ni, det var inte alls svårt eller krångligt! När man väl hade gjort några stycken, gick det av bara farten :)

Bagels är supergott att äta med bara färskost och lite marmelad till frukost, men de passar också utmärkt att fylla med lite matigare pålägg, kanske som utflyktsmacka eller lunch. Perfekt att ha i frysen med andra ord!

Ca 12 st
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2.5 tsk salt
2 msk flytande honung
13,5 dl vetemjöl special

Pensling och garnering:
1 st uppvispad äggvita
1 dl solrosfrön, linfrön, sesamfrön eller vallmofrön

Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten. Tillsätt salt och honung.Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara stum och ganska hård. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas.Man kan också rulla varje degbit till en avlång "orm". Fäst sedan ändarna med varandra så att en att en ring bildas. Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ugnen på 175 grader. Sänk ner degringarna i det kokande vattnet, några i taget. Låt dem koka i cirka 2-3 minuter på varje sida. Lägg upp dem på en ren kökshandduk för att torka av lite. Lägg sedan över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön. Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.

4 mars 2013

Blåbärsgrottor med vitchoklad och kastanjegrottor med mjölkchoklad

Det har blivit en hel del bakande på sistone :) För ett tag sedan testade jag att göra dessa småkakor som blev fantastiskt goda. Jag fullkomligt älskar småkakor och vanliga traditionella hallongrottor är en gammal favorit. Trots att jag har mina favoriter gillar jag variation och den här gången fick det bli en ny smaksättning på dessa klassiker. Nämligen blåbärssylt med vit choklad och kastanjekräm med mjölkchoklad. Jag har faktiskt ingen aning om man ens kan hitta kastanjekräm i Sverige. Det är en fransk produkt och min är såklart inköpt i Frankrike :)



200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
0,5 dl blåbärssylt alternativt kastanjepuré
50 g vit choklad eller mjölkchoklad

Blanda alla ingredienser, utom sylt och choklad, till en jämn deg. Forma till små kulor och lägg i små pappformar. Tryck till en fördjupning i mitten av varje kaka och klicka i lite sylt. Grädda i mitten av ugnen, i 175 grader, i cirka 12 minuter. Strö över riven chokladen direkt när kakorna kommer ur ugnen eller ringla över smält choklad när kakorna har svalnat en aning.

3 mars 2013

Sirapslimpa

Oj, vad helgen har gått fort. Jag hinner aldrig allt jag tror att jag ska hinna med... Men man måste ju faktiskt få ha lite skönt också :) Idag har jag ägnat dagen åt att baka lite matbröd och rätta nationella prov. På eftermiddagen blev det ett träningspass och lite matlagning och tv med mannen. En härlig dag, men nu är jag trött som få och längtar efter att få ligga i sängen och läsa lite. Antagligen kommer jag bara hinna en sida i min bok innan jag somnar :)

Brödbaket resulterade i två sorters kalljästa frallor samt klassiska goda sirapslimpor. De kalljästa frallorna är en favorit hemma hos oss. De blir härligt frasiga på utsidan och mjuka och lite sega inuti. Och så enkla att göra! Klicka här för att komma till receptet.  Om man vill variera dem är det bara att byta ut hälften av vetemjölet mot något lite grövre. Jag brukar också lägga till någon matsked linfrön.

Sirapslimpan var det längesedan jag gjorde. När jag var yngre gjorde min syster ibland liknande limpor och jag tyckte att det var så otroligt gott att få det hemma hos henne. Nybakad limpa med en skiva ost på och helst med en mugg choklad till. Åh så gott! Receptet jag använde mig av idag kommer från Leila Lindholm. 


Till två limpor:
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl rågsikt
6-7 dl vetemjöl

Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingervarmt, max 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills att degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader. Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar eller på en plåt med bakplåtspatter. Jäs under bakduk i ytterligare 40 minuter. Grädda brödet i mitten av ugnen tills innertemperaturen nått 98 grader (ca 35-40 minuter). Täck dem med aluminiumfolie om limporna blir för mörka.

2 mars 2013

Gifflar med blåbärsylt och vaniljkräm

Gifflar, det är något speciellt med dessa små fyllda vetebröd. Först och främst är de ju gudomligt goda med sin smarriga fyllning, men för mig väcker de också liv i fina barndomsminnen. Farmor bakade ofta gifflar med sylt i och att fika hos farmor, det var ju sååå mysigt.

Här har jag gjort ett försök på egna gifflar. Fyllningen fick denna gång bestå av blåbärssylt och vaniljkräm. Supergott!

Till ca 40 stycken

Deg:
2 tsk stötta kardemummakärnor
5 dl mjölk
50 jäst för söta degar
1 ägg
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
1.4 l vetemjöl  

Fyllning:
BlåbärssyltVaniljkräm (egenkokt eler köpt)

Garnering:
1 ägg
Pärlsocker

Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt sedan socker, salt, mjukt smör i små tärningar och ägget.Tillsätt vetemjöl lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i cirka 45 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut en halva i taget till runda stora kakor. Skär eller sporra ut snibbar eller trekanter från varje degkaka. Lägg en liten klick blåbärssylt och vaniljkräm på varje trekant och rulla samman dem från den breda sidan mot spetsen. Placera gifflarna på en plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och stör över pärlsocker. Grädda tills de fått fin färg, 8-10 minuter.

Skriv ut