29 april 2013

Krämig glass med citron och vit choklad

Åh, jisses vad trött jag är nu. Har boxats på Friskis och Svettis och orkar knappt röra armarna :) Innan jag somnar av utmattning tänkte jag dela med mig av ett recept på den perfekta desserten till valborg! En len och krämig glass som bara tar fem minuter att förbereda. Det enda man behöver tänka på är att den ska stå i frysen i några timmar. Jag har gjort detta recept tidigare med annan smaksättning, men denna gång fick det bli en fräsch variant med citron och vit choklad. Jag serverade sedan glassen med hallon. Passade utmärkt!

Testa den om ni inte har gjort det för den är verkligen god!



Till fyra portioner
2,5 dl vispgrädde
0,5 burk sötad kondenserad mjölk
några matskedar lemon curd
40 g vit choklad
Vispa grädden så att mjuka toppar bildas. Vänd ner den kondenserade mjölken. Den ska ej kokas innan. Häll upp smeten i en form som tål att frysas. Jag använde mig av ett serveringsfat med kanter, eftersom jag ville att den skulle frysa snabbt, men har man gott om tid kan man lika gärna använda en djupare form, t ex en brödform. Om lenom curden är tjock, rör ut den i någon tesked vatten. Ringla över lemoncurd över glassen och dra efter med en sked så att den blandas lite med glassen. Ställ i frysen i ca 6 timmar. Om man vill använda en hel burk kondenserad mjölk är det såklart bara att dubbla receptet.

28 april 2013

Mozzarellafyllda köttfärsbiffar i paprika- och basilikasås

God kväll! Efter en härlig shoppingdag i Stockholm igår har söndagen varit precis som vanligt. Lite jobb, ett bra träningspass, lite fixande inför veckan och till sist en mysig middag framför tv:n. Kanske är det lite svårt att se vad söndagsmiddagen består av på bilden nedan, men jag kan avslöja att det blev supergoda mozzarellafyllda köttfärsbiffar i en sås med smak av paprika och basilika. Så gott!

Till fyra portioner

Köttfärsbiffar:
500 g nötfärs
0,5 dl grädde
1 ägg
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
ca 2 msk färsk basilika
1 förpackning mozzarellaost

Sås:
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
2 msk ajvar relish
salt, peppar
0,5 dl hackad färsk basilika 

Skär osten i små tärningar och hacka löken. Blanda alla ingredienserna till biffarna och vänd til sist ner osten i köttfärssmeten. Forma till ganska stora biffar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme runtom i några minuter, de behöver inte bli genomstekta. Ta upp dem ur stekpannan och stek löken i lite smör. Häll sedan på grädden och smaksätt med ajvar relish och lite salt och peppar. Rör även ner basilika i såsen. Lägg sedan ner biffarna och låt dem puttra i såsen i 5-10 minuter så att de blir genomstekta. Servera med pasta. Riv gärna över lite parmesanost och dekorera med några extra basilikablad vid servering. 

24 april 2013

Panerad getost med sallad

En ensam kväll hemma betyder ofta getost i någon form för mig. Ikväll var maken i Stockholm och då passade jag på att testa att panera och steka getost. Sååå underbart gott! Dessa små underbara godingar serverade jag sedan med en sallad och lite serranoskinka, men självklart funkar de bra till plockmaten, som en förrätt eller som ett tillbehör också. 

Om ni gillar getost så tycker jag definitivt att ni ska testa detta. Så enkelt och så fantastiskt gott!

Till åtta stycken:
1 liten rulle getost
1 ägg
2-3 msk vetemjöl
2-3 msk ströbröd
några kvistar färsk timjan

Skär getosten i cm-tjocka skivor. Häll upp lite vetemjöl och lite ströbröd på varsin assiett. Blanda ner lite timjan med ströbrödet. Vispa upp ett ägg i en liten skål. Vänd getostskivorna i vetemjöl, doppa dem i ägg och vänd dem till sist i ströbrödet. Stek dem i rikligt med smör tills de har fått en gyllene färg. Servera varma!

23 april 2013

Smörstekt baguette med blåmögelkräm och vitlöksfrästa champinjoner

Förra veckan var jag och bästa gänget från jobbet ut och åt på restaurang. Ofta blir jag inspirerad av menyerna när jag är ute och äter och förrätten som jag beställde in föll mig verkligen i smaken. Enkla och goda smaker. På lördagskvällen tog jag därför och gjorde min egen variant på denna förrätt och så här blev resultatet!


Till fyra portioner
1 påse blandade salladsblad,
olivolja, salt och peppar
8 skivor baguette
1 förpackning blå Castello
2-4 msk crème fraîche
ca 400 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
smör att steka i
färsk timjan

Skölj salladsbladen och lägg upp lite på varje assiett. Droppa över lite olivolja, strö över lite flingsalt och lite grovmalen svartpeppar. Mosa blåmögelosten med en gaffel och blanda ner ett par matskedar crème fraîche tills du uppnår önskad konsistens. Borsta svampen och skär dem i skivor. Hacka vitlöken. Fräs vitlök och svamp i lite smör tills svampen har fått fin färg. Skär baguetteskivorna på snedden, så de blir lite större. Stek dem i rikligt med smör tills de är gyllene. Lägg brödskivorna på salladsbädden, toppa med blåmögelkräm och fräst svamp. Garnera med lite färsk timjan. Urgott!

16 april 2013

Vardagsmat - wokade grönsaker och kött med kall sås

Detta blev kvällens middag hemma hos oss. Wokade grönsaker och lite snabbt uppstekt fläskfilé. I all enkelhet. Men åh, vad gott det är att woka grönsaker i jordnötsolja alltså! Det sätter så god smak på grönsakerna! Jag serverade en kall sås gjord på crème fraîche och sambal oelek till. Lite sesamfrön på toppen blir pricken över i:et!



Efter tre timmar framför datorn och uppgifter inför lördagens seminarium i Västerås är det nu dags för lite sömn :)

Sov så gott!

14 april 2013

En tur till Gränna och Visingsö

Åh, vilken skön helg jag har haft! Det var längesedan jag njöt så mycket av ledighet. Det har nämligen varit en helt galen vecka både på jobbet och hemma. Förutom för ett pressat schema med nationella prov och lektioner har vi dessutom haft besök från vår utbytesskola i Frankrike. Tjugo ungdomar och två lärare har huserat hemma hos både elever och lärare. De har deltagit i undervisning, skolaktiviteter och gjort en hel del utflykter. Dessutom har jag och min man tagit hand om en av lärarna. Förra helgen tog vi med henne till Gränna och Visingsö. Det är ju dock inte riktigt rätt säsong ännu och tyvärr var det ganska dött på den vackra ön. Vi strosade omkring i vackra omgivningar, i ett ganska kyligt men soligt väder, helt själva.  


Självklart intogs även god mat. Vi åt en riktigt god röding med gräddkokt kål och vit sparris på Värdshuset Gyllene uttern, precis vid Vättern. Några godisbitar slank också ner efter att ha besökt en polkagristillverkare, men dem hann jag inte fånga på bild förrän de var borta :)


2 april 2013

Kladdig citronkaka med vit chokladtryffel

Då var arbetsveckan i gång igen då. Lektioner, möten, utvecklingssamtal och förberedelser inför besök från Frankrike. Det är som vanligt full fart på jobbet :)

Här kommer ännu ett tips på en vårigt fin kaka med smak av citron. Mycket gott!

Kaka:
75 g smör
2 ägg
3 dl socker
2,5 vetemjöl
3 msk citronsaft
rivet skal av en citron

Vit chokladtryffel:
0,5 dl vispgrädde
100 g vit choklad
1 msk smör
några droppar gul karamellfärg

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör ner sockret, äggen och mjölet. Pressa i citronsaft och riv skalet av en citron. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda kakan i 20-25 minuter. Låt svalna. Hacka chokladen i grova bitar. Koka upp grädden och rör ner choklad och en klick smör. Rör om tills det har smält. Droppa eventuellt i lite gul karamellfärg. Bred chokladkrämen på tårtan. Servera med grädde eller glass.

1 april 2013

Påskig chokladtårta!

Vilka härliga dagar vi har just nu! Det härliga vårvädret får mig att längta något enormt till sommar och värme. Idag njuter jag av min sista lediga dag så mycket jag bara kan, även om jag har en hel del att fixa med här hemma. Det blir en del tvätt och städning att ta itu med när man har varit borta ett tag :)

Om ni är sugna på att baka något till eftermiddagsfikat idag kan jag verkligen rekommendera denna underbara kladdkaka. Det är min absoluta favorit bland alla kladdkakor. På helgens påskbuffé fick kakan dessutom fina påskdekorationer i form av kinderägg och chokladägg. Testa den om ni inte har gjort det! Klicka här för att komma till receptet.


Ha en härlig annandag påsk!

Skriv ut