31 augusti 2014

Sallad med nötpanerad chèvre och serranoskinka

Usch, vilken trist och seg söndag... Det är svårt att hitta på något med en opererad fot och även om jag älskar att läsa och att kolla på tv börjar det bli ganska långtråkigt. Bara sex veckor kvar nu...

Jag har i alla fall försökt att förgylla helgen med lite extra god mat och ja, ni vet väl vad jag väljer att äta om jag får bestämma? Getost såklart! I fredags gjorde jag denna sallad med getost panerad i cashewnötter. Jättegott!


1 rulle chèvre
ca 40 g cashewnötter
1 ägg
sallad, valfria grönsaker
serranoskinka

Mixa eller finhacka cashewnötterna. Skär osten i cm-tjocka skivor. Doppa osten i uppvisat ägg och vänd sedan i nötsmulorna. Stek osten i lite olja tills den har fått fin färg och känns lite mjuk inuti. Servera med sallad, valfria grönsaker och lufttorkad skinka! Jag gjorde även en basilikadressing som jag serverade till. Mums! 

28 augusti 2014

Kokosgröt med blåbär

Nu när jag försöker att inte äta så mycket bröd passar jag på att testa lite nya saker till frukost och idag såg det ut så här. Om man förväntar sig vanlig grötsmak lär man bli besviken, men om man kan tänka sig att vidga sina vyer så tycker jag absolut att ni kan testa detta. Det var helt okej gott på ett annorlunda sätt :) Man blir i alla fall tokmätt och står sig lätt ända fram till lunch!

2 ägg
1 dl kokosmjölk
1,5 msk kokosmjöl (eller mandelmjöl)
vaniljpulver, kardemumma eller kanel som smaksättning

Knäck äggen i en kastrull, tillsätt kokosmjölk, mjöl och eventuell smaksättning. Vispa ihop allt och värm tills du uppnått önskad konsistens. Rör hela tiden och värm på svag värme annars blir det äggröra! Toppa med bär och kokos eller nötter.

Grillat kött, sallad och coleslaw

Gårdagens middag blev grillat kött och sallad ute på en solig och varm altan. Det är bäst att ta till vara på de fina dagarna nu! Till köttet och salladen serverades coleslaw. Enkelt, jättegott och minimalt med kolhydrater. Utmaningen och experimentet fortsätter :)

Jag har inget recept på min coleslaw, men jag strimlar vitkål, river en morot och blandar med majonnäs och lite crème fraîche och smaksätter med dijonsenap, salt och peppar. Igår smaksatte jag även med lite dill. Jättegott!

Ha en bra dag!

26 augusti 2014

Sallad med varmrökt lax och ägg

Nu blir det mer nyttig mat och mindre kakor på bloggen ett tag framöver! De otroligt härliga semesterveckorna har tyvärr satt tråkiga spår runt midjan. När man är tokig i mat och kakor är det svårt att bli av med de där extrakilona, som orörlig efter en operation är det ännu svårare, men jag har gett mig tusan på att de ska bort! För någon vecka sedan antog jag dessutom en utmaning, jag ska testa att drastiskt sänka kolhydratintaget för att se vad som händer med min kropp. Många vittnar ju om att detta är en lyckad metod och det tvivlar jag egentligen inte på, men jag saknar redan mitt älskade bröd :)

Gårdagens middag bestod av sallad, avokado, keso, ägghalvor med hemgjord majonnäs samt varmrökt lax. Supergott!



24 augusti 2014

Fräsch squashsallad och vår favoritlax med pesto och pinjenötter

Nu var det längesedan igen! Läsare har faktiskt hört av sig och undrat var jag håller hus och om jag lagar eller bakar något nuförtiden, så ett inlägg var på tiden! Visst har jag bakat och lagat en del mat, men det kanske inte har blivit så spännande anrättningar och dessutom rusar tiden förbi när man samtidigt tar hand om en nyfiken tvååring.

Den här veckan har jag opererat min fot och eftersom jag inte får stödja på framfoten på sex veckor kommer jag att vara sjukskriven. Det känns som om tiden kommer att gå lite långsammare dessa veckor... Förhoppningsvis blir det desto fler blogginlägg!

Förra helgen var mammsen och hennes man här på besök. Gissa om lillan blev glad när de kom! Hon sprang runt runt och gallskrek och skrattade om vartannat. Så roligt att se! Som vanligt hade vi en supertrevlig helg med mycket god mat och även en del fika. Vi åt bland annat min favoritlax med ett täcke av färskost och pesto, toppad med rostade pinjenötter. Mums! Till detta passade squashsallad med citron och basilika väldigt bra! Tack syster för tipset!


Squashsallad
1,5 msk vit balsamvinäger
1,5 msk citronsaft
rivet skal från 1 citron
1 pressad vitlöksklyfta
1 chilifrukt urkärnad och skuren i små bitar
0,5 dl god olivolja
flingsalt och nymalen svart peppar
1 näve basilika

Blanda alla ingredienserna till marinaden, smaka av med salt och peppar. Skär squashen i tunna skivor och blanda med marinaden så att all zucchini täcks.Låt stå och dra minst 20 minuter. Blanda i basilikabladen lägg upp på fat och servera.

Lax med pesto och pinjenötter
Rör ut lite färskost med lite pesto och bred ut över en laxfilé. Jag har inget exakt recept, utan kör på känn. Tillaga laxen på låg temperatur, 100-125 grader tills innertemperaturen är 56 grader. Rosta under tiden pinjenötterna i en torr stekpanna. Strö dem över laxen vid servering.


5 augusti 2014

Lingonlimpa i långpanna

Här kommer ett bra tips på ett lättgjort och supergott matbröd! Det är ett klassiskt filmjölksbröd, men detta gräddas i långpanna och delas till limpor. I originalreceptet ska det vara 4 dl sirap, men jag tyckte att det lät väl sött, så jag provade att nästan halvera mängden och det gick superbra. Men vill ni ha ett sött bröd så prova med mer sirap!

Tack kära syster för receptet!

1,2 kg rågmjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk
2,5 dl sirap
ca 2 dl lingon

Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat, Rör ner fil och sirap och rör tills allt är väl blandat. Tillsätt lingonen. Fördela smeten jämnt i en smord långpanna. Grädda i 1 timme i 100 grader, höj därefter temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Känn med en sticka så att brödet är klart. Låt brödet svalna under bakduk och dela sedan brödet till fyra limpor.

2 augusti 2014

2-årskalas och cupcakes med cocos och jordgubbar!

Det har varit ett långt uppehåll här på bloggen, men oj vilken semester vi har haft. Jag har nog aldrig haft en sådan fullbokad sommar tidigare. Det har inte blivit någon lång utlandsresa, men vi har varit i Norrland, Skåne, Danmark och på Västkusten. Vi har även haft besök av släktingar och vänner på löpande band. Och mitt i semesterfirandet har vår lilla älskling fyllt två år! Första födelsedagen med oss! En supermysig dag och ett otroligt lyckat första kalas!








Vi bjöd på kladdkakecookies, cocos- och jordgubbscupcakes och en tårta med hallonfyllning och vit chokladmousse. Chokladkakorna var helt underbara och kommer i ett eget inlägg senare, receptet på tårtan hittar ni om ni klickar här och nedan följer receptet på mina cupcakes.

Cocos- och jordgubbscupcakes, 12 st

Muffinssmet:
6-12 jordgubbar
125 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker
2 st ägg

1 dl yoghurt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ca 2 msk cocosarom

Frosting:
300 g philadelphiaost
1 dl florsocker
1 dl vispgrädde

röd karamellfärg

Skär jordgubbarna i små bitar. Rör smör, socker och vaniljsocker mjukt. Rör ner äggen, ett i taget. Rör ner yoghurten. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Smaksätt smeten med cocosarom. Jag köpte min i Frankrike, men jag vet att det finns massor av aromer och essenser att köpa på nätet. Självklart kan man använda cocosflingor istället, men det blev himla gott på det här sättet.

Sätt ut muffinsformar i en muffinsplåt och klicka ut smeten i formarna. Tryck ned några jordgubbsbitar i varje form. Grädda i 175 grader i ca 25 minuter. Känn med en sticka så att de är klara. Låt dem svalna. Vispa samman färskost och florsocker, gärna med elvisp. Tillsätt vispgrädden lite i taget. Fortsätt vispa till en fluffig topping. Droppa i några droppar karamellfärg och rör noga. Spritsa eller klicka frostingen på cupcakesen.

Skriv ut