26 november 2014

Värmande soppa med blomkål och purjolök

Vad passar bättre än en god och värmande soppa dessa ruggiga novemberdagar? Den här soppan är en gammal favorit hos oss, den är så enkel att göra och smakar underbart gott. Särskilt om man toppar den med lite stekt bacon eller serranoskinka!

Själv har jag åkt på halsont och feber och orkar inte mycket just nu. Jag tröstar mig med inspelade avsnitt av One tree hill och lite glass. Jag är bara så otroligt glad att jag var frisk och kry i helgen. Jag, svägerskan och svärmor var nämligen iväg på en riktig tjejhelg, full av lyx. Vi har njutit av promenader, fika, bubbelbad, god mat och gott att dricka. Tyvärr tog jag inga bilder, men jag kan verkligen rekommendera hotellet Söderköpings Brunn. Väldigt gulligt hotell i Söderköping utanför Norrköping, beläget precis vid Göta kanal. Fina rum och mysig relaxavdelning. Fikabuffén på eftermiddagen var otroligt generöst tilltagen med både matiga alternativ som ostpaj, scones och laxsnittar och såklart en hel massa olika söta alternativ. Det fanns kladdkaka, brownies, rulltårtor, cupcakes, gräddtårta, hallongrottor, kolakakor, apelsinsnittar och mycket mer. På kvällen åt vi en väldigt god och högklassig trerätters. Jag tror bestämt att jag ska sno några idéer till nyårsmiddagen :) Åter till soppan!




4 portioner
400-500 g blomkål
0,5 purjolök
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
7 dl mjölk
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 hönsbuljongtärning
0,5-1 msk vitvinsvinäger
salt, peppar
4-6 skivor serranoskinka eller bacon

Hacka purjolök och vitlök och fräs i lite smör i en gryta. Dela blomkålen i små buketter och tillsätt den till lökfräset. Häll på mjölk, grädde och buljongtärningar. Smaksätt med vitvinsvinäger, peppar och salt. Om man har vitt vin är det jättegott att hälla i en liten skvätt av det. Det ger en god syra till soppan, tycker jag. Koka tills blomkålen är mjuk. Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av den. Servera soppan varm med serranoskinka i små bitar och lite timjan. Kör gärna serranoskinkan en stund i ugnen, det blir knaprigt och gott. Lägg den bara på ett bakplåtspapper på en plåt och torka den i ca 5 minuter i 175 grader. Det passar bra att göra om man vill värma eller grädda ett bröd till soppan. Till vardags fungerar det annars lika bra med stekt bacon.

25 november 2014

Knäckig äppelpaj med havregryn

Nu var det längesedan jag fick till ett inlägg här på bloggen... Inspirationen till matlagning och bakning har inte varit på topp de senaste veckorna och det blir mest att jag lagar gamla favoriter som redan finns här på bloggen, men nu när adventstiden lurar runt hörnet och julstämningen börjar krypa inpå längtar jag faktiskt efter att få baka och testa nya saker!

Denna underbart knäckiga äppelpaj gjorde jag för ett par veckor sedan när min mamma och hennes man var här på besök. Pajen fick väldigt goda recensioner, så här kommer äntligen receptet!



5 gröna äpplen
150 gram smör
0,5 dl ljus sirap
2 msk mjölk
1,5 dl strösocker
3 dl havregryn
1,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Skala äpplena och skär dem i bitar. Lägg bitarna i botten av en pajform. Pudra med lite strösocker och eventuellt lite kanel. Smält smöret i en kastrull, rör ner socker, sirap och mjölk. Blanda sedan ner de torra ingredienserna i smörblandningen. Bred ut smeten över äpplena.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, eller tills pajen har fått en fin knäckig yta. Servera med glass eller vaniljsås.

11 november 2014

Rödbetssallad med gratinerad chèvre, serrano och vaniljpäron

God kväll! Kommer ni ihåg att jag har pratat om en urgod rödbetssallad som de serverar på Ingeborgs här i Örebro? Nu har jag testat att göra den hemma! Två gånger faktiskt :) Smakerna är verkligen otroligt goda tillsammans och vaniljpäronen är pricken över i:et. På Ingeborgs serverar de också en hallondressing till salladen, men jag har verkligen aning om hur de gör den, så det fick bli en fikonvinäger istället. Supergott!



Till 4 personer:
70 g (en liten påse) mixad sallad eller babyspenat
4 små rödbetor
1 stort päron
1 msk vaniljsocker
8-12 skivor serranoskinka
200 g chèvre
1,5 dl valnötter eller cashewnötter
flytande honung, flingsalt, fikonvinäger

Börja med vaniljpäronen. Hyvla eller skär päronet i tunna skivor. Lägg päronskivorna i en liten skål och fyll med vatten tills det täcker päronskivorna. Rör ner vaniljsocker och se till att det löses upp i vattnet. Låt sedan stå och dra.

Koka rödbetorna. Det kan ta ganska lång tid, känn med en provsticka. Låt rödbetorna sedan svalna i kallt vatten. Skala dem och skär dem i klyftor.

Skär osten i fyra skivor och lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Ringla gärna lite honung över osten. Gratinera i 225 grader tills osten har smält en aning och fått fin färg, ca 15 minuter. Rosta nötterna i en torr stekpanna tills de har fått lite färg. Ringla gärna lite honung över nötterna mot slutet. Fördela sallad/babyspenat, rödbetor, päron och serrano på tallrikar. Lägg över osten och strö över nötterna. Smaksätt med fikonvinäger och lite flingsalt.

10 november 2014

Den perfekta kladdkakan med japptopping

Ja, då var ännu en helg till ända. En lugn och härlig sådan :) Det har blivit tacokväll framför Idol, lite träning, fixande här hemma och filmkväll. Och igår fick pappan i familjen äntligen fira sin första farsdag! Mysigt!

Eftersom det var kladdkakans dag i fredags blev det självklart även en bit härligt mastig och kladdig chokladkaka framför Idol :) Jag bakade min favoritkladdkaka, men gjorde en ny, supergod topping till den. Toppingen består av Japp och receptet kommer från Victoria på matplatsen. Jag är egentligen inte superförtjust i just Japp, men när den fått smälta till denna chokladiga kolatopping blir det galet smaskigt! Testa!



Kladdkaka:
200 g choklad (jag tog 100 g mörk choklad och 100 g mjölkchoklad)
200 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
2 dl vetemjöl

Japptopping:
2 dubbeljapp
0,5 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop ägg och socker, vispa ej. Smält smöret tills det blir gyllenbrunt. Ta det från plattan och bryt ner chokladen. Rör om tills den har smält. Vispa ner chokladsmöret i äggblandningen. Rör ner saltet. Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och blanda ihop. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten. 

Låt jappen smälta tillsammans med vispgrädden i en kastrull på medelvärme. Rör om tills krämen är slät och blank. Bred krämen över kakan och låt stelna i kylen. Servera med en klick vispgrädde eller en kula vaniljglass.

6 november 2014

Lax med blåmögelost och flagad mandel

Veckans fisk blev lax med en kräm på blåmögelost och färskost. Jättegott! Det där med flagad mandel på laxen var ju himla gott, så det fick det bli även denna vecka. Det passade dessutom jättebra till mögelosten! Till laxen serverade vi strimlad, stekt vitkål. Vi äter kål av olika sorter var och varannan dag just nu. Otroligt gott, passar till det mesta och är väldigt billigt för tillfället!

ca 500 g laxfilé
0,5 paket blå castello (eller annan blåmögelost)
ca 100 g Philadelphiaost
0,5 dl flagad mandel

Lägg laxbiten i en ugnsform med skinnet nedåt (gärna på bakplåtspapper så fastnar inte skinnet i formen). Mosa mögelost och blanda med Philadelphiaost och bred krämen över laxen (jag brer på ostkrämen och strör över mandeln efter att laxen stått i ugnen en stund, det blir inte lika rinnigt då).

Tillaga laxen i ugnen tills den är ca 56 grader. På 200 grader tar det ungefär 20 minuter, men det beror också på laxbitens storlek, så jag brukar använda termometer. Laxen blir också snäppet godare om man kör på lägre temperatur, runt 125-150 grader.

Skriv ut