22 juli 2015

Saftiga jordgubbsmuffins med vit choklad

Vilket trist semesterväder vi har. Jag sitter inne, under en filt och dricker te och läser en bok. Hade mycket hellre legat ute i en solstol och läst, men men... Inte mycket att göra åt den saken.

Något man med gott samvete kan ägna sig åt i detta trista väder är bakning! Dessa supersmarriga och saftiga muffins med jordgubbar och vit choklad gjorde jag till kalaset förra veckan. Rekommenderas varmt!

12 st
12 stycken:
200 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk
12 st jordgubbar
Lite potatismjöl
100 g vit choklad

Rör smör och socker poröst med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Blanda bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl, och sikta ner det i smeten. Tillsätt mjölk och blanda till en smet. Hacka chokladen grovt och rör ner i smeten. Fördela smeten i muffinsformar, helst stående i muffinsbleck. Rensa och dela jordgubbarna i bitar. Vänd dem i lite potatismjöl. Fördela i formarna och tryck till. Grädda i mitten av ugnen, ca 18 minuter.

20 juli 2015

Treårskalas och födelsedagstårta!

Här är tårtan som jag gjorde till lilltjejens födelsedagskalas! Jag är verkligen ingen expert på tårtor och tårtdekorationer, men den här gången är jag riktigt nöjd över att ha lyckats göra en tårta med ett slätt och fint marsipanlock, utan veck och bubblor. Knepet var tydligen att att kavla ut sitt eget marsipanlock och att göra det ganska mycket större än tårtan, då var det inte alls svårt att slippa vecken. Enkla fjärilar och blommor fick dekorera tårtan. Nästa gång kanske jag vågar mig på något mer avancerat :)

Tårtbotten gjorde jag enligt detta recept:
4 st ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Vispa rumsvarma ägg och socker tills det är riktigt pösigt. Blanda resten av ingredienserna i en skål. Sikta ner mjölblandningen i smeten och rör om tills det precis blandat sig. Häll smeten i en smörad form på 24 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.

Jag lärde mig en sak, spänn loss springformen och vänd på kakan så snart den har svalnat något. Annars sjunker kakan ihop.

Fyllningen bestod av en jordgubbsmousse och vaniljkräm gjord på Ekströms marsankräm blandat med lite vispad grädde. Jordgubbsmoussen blev inte superbra, så jag låter bli att dela med mig av den. Ska leta upp en bättre recept till nästa gång.

Jag spacklade tårtan med en smörkräm med vit choklad och den blev riktigt bra. Den kommer jag att göra igen! Här kommer receptet:

100 g smör
100 g Philadelphiaost
Lite florsocker
100 g vit choklad

Vispa rumsvarmt smör med Philadelphiaost. Vispa ner lite florsocker. Smält chokladen och rör ner i smörblandningen. Gör denna smörkräm strax innan du ska spackla tårta. Låt den bara svalna lite.

19 juli 2015

Semester!

Hej, hej!
Det var ett tag sedan jag bloggade nu. Det känns lite som sommaren och ledigheten bara flyger förbi. Hjälp, vad fort det går. Fullt upp hela tiden och trött som bara den, men såklart så mycket roligt! Efter en vecka hos min familj i Norrland har vi ägnat oss åt kalasförberedelser och lite fix på hemmaplan. I fredags firade vi en mycket stolt och glad liten tjej som fyllde tre år. Det är helt underbart att få vara med om det!

Igår drog vi till Kolmården med min syster med familj. Efter att ha gått en hel dag i en djurpark och åkt bil ett par timmar var det riktigt, riktigt mysigt att umgås kring köksbordet, snacka, spela spel, äta lite ost och kex och dricka lite gott vin. Härliga stunder som man lever på länge!



Bilder från födelsedagsfirandet kommer inom kort. Är lite stolt över att äntligen ha lyckats göra en marsipantårta utan en massa veck och skavanker :)

5 juli 2015

Svalkande rabarbersaft!

Jag har gjort rabarbersaft flera gånger på några veckor nu. Vi är inte vana att ha saft hemma så det har känts väldigt lyxigt och gott med egengjord saft. Vi använde dessutom saften till drinkar på både midsommarafton och på mannens fördelsedag. Supersmarrigt att späda den koncentrerade saften med mousserande vin.

Det blir lite olika färg på saften beroende på rabarbersort. Jag har använt lite olika rabarber och den första gången jag kokade saften blev den vackert rosa, men den här gången blev den lite tråkigare i färgen. Lika god ändå :)

Här kommer receptet, som är lånat av Leila Lindholm:

Till ca tre liter saft:
1 kg  rabarber
1,5 l  vatten
4,5 dl  strösocker
1 citron, saften

Skär rabarbern i småbitar och koka med vatten i cirka 15 minuter. Rör inte, då blir saften grumlig. Sila och släng rabarberresterna. Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft, låt svalna. Häll upp saften i tillbringare eller flaska. Späd saften med lika delar saft som vatten .

Sommar och jordgubbar i mängder!

Vilken sommarvärme vi har! Underbart med semester just nu! De senaste dagarna har vi njutit av strandhäng med bad och picknick och altanhäng med en bra bok i solstolen och grillat framåt kvällen. Vi har också lyckats klämma in en heldag i Stockholm i sommarhettan.

Idag har vi varit och plockat jordgubbar på ett självplockställe utanför Örebro. Otroligt mysigt och superfina och goda gubbar. Vi plockade dock lite för mycket. Det gick av bara farten :) Vi har gett bort lite, kokat sylt och bakat en paj med rabarber och jordgubbar, men har fortfarande massor kvar. Vad ska jag hitta på?

Det blev favoritpajen fast med rabarber och jordgubbar istället för äpplen, som jag vanligtvis använder. Den är så himla enkel att göra och blir knäckig och god.

Fyllning:
ca 4 stjälkar rabarber
ca 1 dl Jordgubbar
Ev. lite potatismjöl på jordgubbarna

Pajdeg:
150 g smör 
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Skala och skär rabarber i cm-tjocka bitar. Skölj, rensa och dela jordgubbarna. Lägg rabarber och jordgubbar i en pajform och strö över socker och lite potatismjöl. Smält smöret. Blanda i de övriga ingredienserna. Rör ihop snabbt till en deg. Platta ut små bitar av degen och lägg över frukten. Grädda i 175 grader i ca 35 minuter.

Skriv ut