8 augusti 2011

Min egen müsli

Idag har jag börjat jobba igen efter semestern och vardagen är åter här. Det är lite sorgligt när man tänker på hur fort sommaren har gått, men det är också ganska skönt att komma tillbaka till rutiner och bra vanor!

På vardagarna äter jag alltid en bra frukost innan jag åker till jobbet. Jag måste helt enkelt ha det för att hålla mig pigg och glad :) Jag älskar fil och müsli och jag gör oftast min egen müsli. Jag tycker att det är så otroligt mycket godare än köpt müsli. Ibland när latmasken i mig kommer fram köper jag ett paket ändå, bara för att det känns lättsamt, men jag blir alltid besviken. Antingen smakar det ingenting alls eller så är müslin fullproppad med socker... Min müsli däremot är full av frön och nötter och rostas i ugnen för en knaprigt härlig känsla!5 dl havregryn
5 dl rågflingor
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl pumpakärnor
2,5 dl vatten
4 msk rapsolja
ev. 0,5 dl honung
2 dl valfria nötter, t ex hasselnötter, mandel, cashewnötter
2 dl russin eller annan torkad frukt

Hacka eventuellt nötterna. Jag gör inte det, men jag gillar att ha dem hela. Blanda alla torra ingredienser, utom den torkade frukten, i en skål. Blanda vattnet och oljan, häll det över grynblandningen och blanda runt. Här kan man även tillsätta lite flytande honung om man vill ha lite sötma. Bred sedan ut blandningen på en plåt och rosta i 200 grader i ca 30 minuter. Rör om då och då. Müslin ska bli torr och frasig. Låt den sedan svalna och rör till sist ner den torkade frukten. Förvara müslin i en tätslutande burk.

Vanligtvis använder jag mig av sötmandel eller hasselnötter och russin, men för att göra det lite extra lyxigt hade jag köpt cashewnötter, pecannötter, torkade blåbär och torkade tranbär till den här gången. Ett tips är att köpa sådant på lösvikt, det finns till exempel vid naturgodiset.

1 kommentar:

Skriv ut