4 september 2011

En mysig lördagskväll i trevligt sällskap!

Lördagskvällen blev en väldigt mysig kväll med middag och film med min man och min svägerska. Maten blev jättegod och vi hade supertrevligt. Filmen var dock inte alls i vår smak... Vi såg Black Swan och hade ganska höga förväntningar på den med tanke på hur den har hyllats, men vi tyckte mest att den var konstig. Men så är vi inga filmvetare heller...

Maten bestod av kyckling fylld med vitlöksost och blandade rostade rotfrukter. Jättegott! Medan vi väntade på maten som skötte sig själv i ugnen drack vi en jättegod cider och åt lite tilltugg. Det är så gott att få något litet före maten, tycker jag!

Tilltugget bestod av minicroissanter fyllda med ädelost, smördegssnurror med röd pesto och parmesan och gratinerad chèvreost i miniformat.

Till minicroissanter med ädelost
0,5 rulle smördeg
ca 50 g ädelost
uppvispat ägg

Skär smördegen i små trekanter. Jag fick ut ca 10 st av den smördegen jag använde. Lägg en liten bit ädelost vid basen på trekanten, vik över en liten del och kläm ihop så att fyllningen inte rinner ut vid gräddning. Rulla ihop mot spetsen Lägg croissanterna på ett bakplåtspapper och pensla dem med uppvispat ägg. Grädda i ugnen i ca 10 minuter eller tills de har fått fin färg. 

Till smördegssnurror med röd pesto
0,5 rulle smördeg
2 msk röd pesto
riven parmesanost

Sätt ugnen på 225 grader. Bred ut den röda peston på smördegen och rulla ihop degen till en avlång rulle. Skär den i små bitar, precis som när man gör kanelbullar. Lägg dem på ett bakplåtspapper. Pensla snurrorna försiktigt med uppvispat ägg och strö över lite riven parmesan. Grädda i ugnen i ca 10 minuter eller tills de har fått fin färg.

Till gratinerad getost på små ciabattabröd
0,5 rulle chèvre (sådana små rullar)
1 liten ciabatta
flytande honung att ringla över

Skär ciabattabrödet i små bitar, lagom stora att passa getostens storlek. Skär getosten i skivor och lägg på brödet. Gratinera i ugnen i ca 10 minuter eller tills osten har smält lite och fått lite fin färg. Ringla gärna lite honung över osten precis innan servering.


Kycklingfilé med vitlöksost
ca 500 g kycklingfilé
100 g färskost med vitlök och örter
1 pkt  bacon
3 dl grädde
några droppar soja

Skär en ficka i varje kycklingfilé och fyll med vitlöksost. Använd ungefär hälften av osten. Linda baconskivor runt filéerna så att inte osten rinner ut vid stekning. Stek filéerna på ganska hög värme så att de får fin färg. Lägg sedan över dem i en ugnsform. Blanda grädden med resten av osten och några droppar soja. Häll blandningen i ugnsformen med kycklingen. Stek färdigt kycklingen i ugnen i ca 20 minuter i 200 grader. Servera med rostade rotfrukter eller potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut