30 oktober 2011

Boeuf bourguignon

Idag har det varit riktigt höstrusk-väder här. Regnigt och blött och tråkigt. I morse åkte jag till gymmet, men efter det har jag inte gått utanför dörren. Det är så skönt sådana här dagar att bara gå hemma och fixa och dona. Det kändes även som en utmärkt dag för ett höstigt långkok idag, så det blev en Boeuf bourguignon till middag. Det är så himla gott!



På bilden ser man inte riktigt den goda såsen som köttet ligger i, men jag kan berätta att såsen blir gudomligt god efter att ha kokat i ca 2 timmar. Och likaså köttet, så mört att det bara smälter i munnen! Perfekt värmande middag denna ruggiga dag.

Till ca 6 portioner
1 kg grytbitar av nöt
salt, svartpeppar
3 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
3 lagerblad
5 kvistar färsk timjan
3,5 dl rött vin
4 dl vatten + 1 köttbuljongtärning
3 morötter
150 g bacon
ca 15 steklökar
300 g färska champinjoner

Skär köttet i bitar. Bryn köttet i smör i en gryta. Krydda med salt och peppar. Rör i mjöl, tomatpuré, pressad vitlök, lagerblad och hackad timjan. Häll på vin och buljong och låt grytan koka under lock ca 2 timmar. Skala morötterna och skär dem i tjocka skivor. Tillsätt dem till grytan när det återstår ca 20 minuter av koktiden. Strimla baconet och stek det. Skala steklökarna och dela dem om de är stora. Fräs lök och svamp i lite smör. Tillsätt bacon, svamp och lök till grytan när det återstår ca 10 minuter av koktiden. Garnera gärna med lite timjan och servera med kokt potatis och eventuellt lite vinsbärsgelé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut