2 oktober 2011

Tarte med vit choklad och hallon

Efterrätten igår kväll blev en underbart god liten tarte med krämig fyllning på vit choklad och hallon! Fyllningen är gjord på samma sätt som jag brukar göra min crème brûlée, så man kan jämföra smaken och konsistensen med den.

I vanliga fall brukar jag göra en enda lite större paj på detta recept, men igår blev jag sugen att testa att göra små portionspajer. Jag har sådana små pajformar med löstagbar kant och jag tycker att det blir så fint! På bilden har jag lagt de färdiga pajerna i stora bakformar från Åhlens. Visste inte riktigt vad jag skulle ha de gigantiska bakformarna till, men de var så fina så jag köpte dem i alla fall. Har nu kommit på att man inte nödvändigtvis måste baka i dem utan att det är fint att servera till exempel en portionspaj i dem :)

Om man vill kan man gärna bränna av ytan med en gasbrännare, som på en crème brûlée. Då blir det en knaprig och karamellig yta med ett krämigt inre. Jättegott, men kanske inte lika vackert... Båda varianterna är i alla fall supergoda!













Till en större paj eller ca 8 st små pajer:

Pajdeg
150 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
3 msk strösocker

Fyllning
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
100 g vit choklad
5 äggulor
¾ dl strösocker
2 dl hallon (användes frusna så måste dessa pudras med potatismjöl)
0,5 dl farinsocker eller florsocker, till bränning

Nyp ihop alla ingredienser till en fin och jämn deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga pajskalet och förgrädda det i mitten av ugnen i 150 grader, ca 15 min. Låt pajskalet svalna. Koka upp mjölk och grädde. Hacka chokladen i bitar och rör ner i den heta gräddmjölken. Blanda äggulor med socker. Häll den varma gräddmjölken i äggulorna under kraftig vispning. Lägg hallon i pajskalet och häll över fyllningen. Baka pajen i mitten av ugnen i 150 grader i ca 30 minuter. Låt svalna. Vid servering, strö över socker och bränn av med en brulée-brännare till en gyllenbrun karamell.

6 kommentarer:

  1. Åhh ser fantastiskt gott ut! Ser lite ut som hallonpajen på Champs-Élysées, längtar tillbaka :)

    SvaraRadera
  2. Ja, det kanske är de som är inspirationen :)
    Ja, jag också! Skulle inte sitta fel med en vecka i Paris nu!

    SvaraRadera
  3. Det räcker med en helg i Örebro för att få smaka på dessa godsaker/Anders och mamsen

    SvaraRadera
  4. Hej, Suss!

    Måste man bränna innan servering? Låter man bli antar jag att den då ser ut som den första bilden. Vackert!

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Man måste absolut inte bränna av pajerna, de smakar jättegott som de är! Krämigt och med smak av vit choklad. Den enda skillnaden är att man inte får en knäckig yta om man inte bränner dem, men å andra sidan är de finare innan man bränner dem.

    /Suss

    SvaraRadera

Skriv ut