30 november 2011

Cheesecake med vit choklad och blåbär

Efterrätten i lördags blev Leilas "New York blueberry cheesecake". Underbart krämig och len cheesecake med fyllning av vit choklad och blåbär. Kakan innehåller väldigt mycket av alla ingredienser, men avskräcks inte för det. Den blir otroligt hög och fin och är väldigt mäktig så den räcker till många! Min cheesecake räckte till både svärföräldrar och arbetskamrater :)




Botten:
300 g digestivekex
150 g smör

Fyllning:
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephiaost
2,5 dl Kesella
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1-2 dl frysta blåbär

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret. Packa blandningen hårt i en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten. Häll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30-40 minuter. Tills den har stannat och fått fin färg. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå kvar i eftervärme en halvtimma. Låt gärna cheesecaken stå i kyl över natten för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.

Jag serverade lite extra bär och lite vispad grädde till kakan, det var verkligen gott till!

3 kommentarer:

  1. Hej! Jag skulle sa garna vilja prova detta recept, men jag har en fraga: istallet for kesella, kan jag anvanda philapelphiaost? Da blir det ju 600 g + 2 dl. Jag har namligen inte tillgang till kesella....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Ja, det tror jag skulle gå. Kesella är ju visserligen lite fräschare och syrligare än Philadelphia, så jag tror att det skulle funka med 2 dl crème fraîche också. Lycka till och berätta gärna hur det gick!

      /Susanne

      Radera
  2. Hur gör man med blåbären? sätter man på den innan man sätter den i ugnen eller? Blandar man blåbären med socker eller hur gör man?

    SvaraRadera

Skriv ut