28 november 2011

Wallenbergare på nötfärs med potatismos och whiskeylingon

Det här numret av Icas tidning "Buffé" var riktigt trevligt, tycker jag. Jag inspirerades bland annat till att göra denna söndagsmiddag. Wallenbergare på nötfärs med potatismos och whiskeylingon. Mycket, mycket gott!

Som vanligt var det inte exakt så här receptet såg ut i tidningen, men nästan :)

Till fyra portioner

Wallenbergare:
400 g nötfärs
1,5 dl grädde
3 äggulor
salt och peppar
ströbröd

Whiskeylingon:
2 dl lingon
3 msk strösocker
2 msk whiskey

Sås:
2 dl crème fraîche
kalvfond och soya

Blanda färsen med grädden, lite i taget. Blanda ner i äggulorna i färsen. Smaksätt med salt och peppar. Forma färsen till biffar och lägg dem på en tallrik med ströbröd. Strö även ströbröd över biffarna. Stek biffarna i smör i en stekpanna i några minuter på varje sida. Jag stekte dem tills de hade fått fin färg och lät dem sedan steka klart i ugnen medan jag gjorde moset och såsen.

Blanda lingonen med sockret och whiskeyn och låt stå och dra ett tag.

Såsen har jag inga exakta mått på. Jag blandade 2 dl crème fraîche med ett par teskedar kalvfond och ett par teskedar soya. Koka upp och smaka av. Otroligt enkelt och otroligt gott!

Koka så mycket potatis ni vill äta, vispa den fluffig och tillsätt en skvätt grädde eller mjölk och en klick smör.Inte heller här har jag några exakta mått, utan kör lite på känn :)

Självklart kan man även använda kalvfärs till biffarna, som det egentligen ska vara i Wallenbergare.

Smaklig måltid!

2 kommentarer:

  1. Denna maträtt ska jag garanterat prova! Riktig husmans :-) Såsen verkar ju enkel, bättre än "pulversås" ;-) Å en annan grej... cheesecake, visst borde man kunna ta hallon ist för blåbär? Kram Kram från norr

    SvaraRadera
  2. Det var jättegott! Såsen blev supergod!

    Självklart borde det gå att ta hallon istället för blåbär. det blir säkert jättegott!

    SvaraRadera

Skriv ut