20 februari 2012

Minisemlor

Det är klart att man måste baka semlor inför fettisdagen, så igår samlades jag, min syster och min brorsdotter för att baka minisemlor. Det bev en mysig dag med bakning, lite sällskapsspel och såklart en fika.

En klassisk semla och en chokladvariant blev det. Jättesmarrigt! och jag kan verkligen rekommendera att göra en egen mandelfyllning till semlorna. Den vi gjorde blev superdupergod!

Fina minisemlor dukades upp!

Chokladsemlan blev otippat god!







En stolt brorsdotters egengjorda semlor!



ca 30 st minisemlor
150 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl socker
2 krm salt
2 tsk mald eller stött kardemumma
1 ägg
14-15 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ägg till pensling

Mandelfyllning
125 g sötmandel
inkråm från bullarna
1 dl het mjölk
1 dl socker

Choklad- och mandelfyllning
ca 2 dl riven mandelmassa
lite inkråm från bullarna
lite av vispgrädden
grovhackad mjölkchoklad

Smält smöret och häll i mjölken. Värm degvätskan så att den är fingervarm. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan, socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet, spara ca 1 dl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa i ca 1 timme. Blanda bakpulvret med det resterande vetemjölet och arbeta in det i degen. Stjälp upp degen på ett bakbord och gör små bullar. Lägg bullarna på plåtar och låt jäsa i ca 20 minuter. Grädda bullarna i 225 grader i ca 10 minuter.

Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur så att det blir ett hål i varje bulle. Spara inkråmet till fyllningen. Gör en valfri mandelfyllning. Den första mandelfyllningen gör du genom att mixa eller mala mandel (skålla gärna mandeln innan om du vill). Vi lät den vara ganska "grovt" mixad, vi tyckte att det var gott med lite bitar av mandeln. Smula ner inkråmet av bullarna i en skål och häll på den heta mjölken. Tillsätt sockret och mandeln och låt den stå och svälla ett tag. Den ska vara ganska lös. Obs! Denna mandelfyllning är till ett hel sats semlor, så halvera den om du inte ska göra alla semlor på en gång eller om du kanske ska göra två varianter som jag :)

Till chokladfyllningen rev vi ca 2 dl mandelmassa, blandade i lite inkråm samt lite grädde tills vi tyckte att konsistensen blev bra. Sedan vände vi ner grovt hackad mjölkchoklad. Tyvärr har jag inga exakta mått, här är det känsla som gäller!

Fyll bullarna med fyllningen, spritsa på grädde, sätt på locket och pudra med florsocker. På chokladvarianten blandade vi i någon matsked kakao och lite florsocker i vispgrädden. Både fint och gott!

Smaklig semla!

2 kommentarer:

  1. Vad smarriga de ser ut!
    Trevlig blogg du har :).

    /Maria S N

    SvaraRadera
  2. Ja, de var jättegoda! Tack så mycket, du med! Alltid roligt med nya bloggar att följa :)

    SvaraRadera

Skriv ut