9 juli 2012

Suss födelsedag och recept på marängtårta med crisp och underbar fyllning!

Idag fyller jag år! Hurra!!! Dagen har börjat med sång och ytterligare några superfina presenter på sängen, men eftersom familjen var här och firade min födelsedag igår blir det antagligen inte mycket mer firande idag :) Det enda som står på agendan idag är en joggingtur med syskonen, i övrigt får jag helt enkelt vänta och se vad denna födelsedag har att erbjuda!

En vacker pion får pryda köksbordet dagen till ära :)
En av favorittårtorna!
Jag tänkte också bjuda på ett recept på en riktig tårtklassiker, nämligen en marängtårta med crisp och sagolikt god fyllning. Har ni inte testat denna tårta, så tycker jag att ni ska göra det vid tillfälle! Kanske inte den snyggaste tårtan man har skådat, men otroligt god!!!

Till tårtbotten:
4 äggvitor
2 dl strösocker
4 dl rice crispies (flingor)

Till krämen:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
100 g smör

Garnering:
Vispgrädde
Färska bär

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner socker och flingor. Bred ut på smörat bakplåtspapper. Man kan antingen göra en stor tårtbotten i en långpanna och som man delar i två delar eller så kan man göra som jag och rita ut rundlar på bakplåtspapperet och grädda två plåtar samtidigt. Det blir lite enklare och lite snyggare, tycker jag. Grädda i 125 grader i 1,5 timma. Om du gräddar två plåtar samtidigt, skifta gärna position på dem då och då.

Gör under tiden krämen till tårtan. Vispa ihop alla ingredienser utom smöret i en kastrull och sjud på svag värme. Vispa hela tiden tills krämen tjocknar något. Krämen ska inte koka! Rör sedan ner smöret och låt krämen svalna i kylen.

Lägg ihop tårtbottnarna med krämen mellan och toppa med grädde och bär strax innan servering. Krämen har en tendens att rinna ut, men det gör inte så mycket! Mums!
Ha en härlig dag!

6 kommentarer:

  1. GRATTIS vännen! Hoppas du haft de toppen. Man kanske får smaka något nån dag ;-) kram J

    SvaraRadera
  2. Tack! Självklart får du det! Det är bara at titta förbi hos mammsen! Det blev lite mycket folk här i söndags bara :) Kram!

    SvaraRadera
  3. Gratulerar i efterskott Susanne. Jag tipsar till höger och vänster om din blogg, t o m mamma, som är ganska kräsen, har börjat spana här.
    Hoppas lovet är härligt, vi ses i augusti.

    /Marit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack gulliga du! Och vad snällt av dig att sprida min blogg! Det är jag tacksam för! Jag har det bra här uppe i Timrå hos familjen. Hoppas att du också har det härligt och att din fot är bättre! Vi ses i augusti!

      Radera
  4. Grattis i efterskott världens bästa franska fröken med världens bästa matblogg!
    /din gamla elev julia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack bästa Julia! Hoppas att du har en härlig sommar!

      Radera

Skriv ut