3 augusti 2012

Vridna baguetter

Äntligen har jag testat min fina baguetteplåt som jag fick när jag fyllde år! Så himla smidigt att låta baguetterna jäsa i skåror istället för på en plåt. Dels så flyter de inte ut och blir platta, utan blir runda och fina, och dels är det så bra med lufthålen på plåten när man använder varmluftsugn. Super! Är redan sugen på att baka mera! Kanske någon typ av grov baguette imorgon :) Åh, det är ju så gott med nybakat bröd!3-4 baguetter
25 gram  jäst
5 dl  vatten
1 msk  salt
2 msk  olivolja
13 dl  vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen tills den känns smidig, gärna i maskin. Jäs under duk ca 1 timme. Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte. Dela den i 3-4 delar. Forma till baguetter och lägg dem på plåtar med bakpapper. Jag vred mina baguetter lite för att jag tycker att det är snyggt! Men det är ju en smaksak. Man kan också skära skåror i brödet. Låt jäsa under duk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Spraya gärna lite vatten i ugnen då och då. Det gör bröden frasiga. Låt svalna på galler utan duk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut