6 januari 2013

Fröbullar med morot

Lite bakning har det blivit i helgen! Tyvärr inget sött som jag hade planerat, men däremot tre sorters matbröd. Jag hade en hel del mjöl och diverse frön som jag behövde göra något med, så de här bullarna blev en improvisation. En väldigt, väldigt god och lyckad improvisation! Väldigt saftiga och luftiga. Antagligen tack vare morötterna och mitt favoritmjöl, manitoba cream. Ett special-vetemjöl med extra jäskraft. Älskar att baka med det!

Till ca 20 st
1 pkt jäst (50 gram)
5 dl mjölk
0,5 dl sirap
1 dl rapsolja
200-300 g rivna morötter
1 tsk salt
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
2 dl fullkornsdinkel
12-15 dl vetemjöl (jag använde ett special-vetemjöl som heter manitoba cream)
1 dl valfria, blandade frön att strö över bullarna

Smula ner jästen i en stor skål eller bunke. Värm mjölken till ca 37 grader och häll över jästen. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt sirap, salt, olja, morötter och mjölet, lite i taget, så att degen blir klibbfri men ändå ganska lös. Spara lite mjöl till utbakning. Degen ska arbetas ordentligt, ca 10-15 minuter. Jag använde min kitchen aid och arbetade degen ganska länge. Pudra sen degen med lite mjöl och täck med bakduk, låt jäsa 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i 20 lika stora delar och forma till runda bullar. Pensla bullarna med lite mjölk och strö över valfria frön. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Grädda i 200 grader ca 20-25 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut