31 december 2014

Saffranscheesecake med vit choklad och körsbär

God morgon årets sista dag! Idag är det fullt fart här hemma! Vi får gäster ikväll och det är som vanligt mycket att fixa med. Jag har tänkt att hinna med promenad, matlagning, dukning och lite fixande inför kvällen. Helst ska man ju hinna med att piffa till sig själv också :)

Om ni ännu inte har spikat desserten till kvällens middag kan jag rekommendera denna juliga variant på bakad cheesecake. Pepparkaksbotten, saffran, vit choklad och körsbär. Jättegoda smaker tillsammans! Hos oss blir kvällens dessert en fryst cheesecake, men med en liten twist. Återkommer med resultatet imorgon :)


Pepparkaksbotten:
200 g pepparkakor
75 g smält smör

Cheesecakesmet:
1 pkt saffran (0,5 g)
1 dl vispgrädde
600 g Philadelphiaost
1 burk (2,5 dl) Kesella
1 dl socker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
200 g vit choklad
2 dl frysta körsbär

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och krossa pepparkakorna, gärna i en matberedare. Tryck ut blandningen i en form med avtagbara kanter, ca 22-24 cm i diameter (gärna med ett fastklämt bakplåtspapper, då är det lättare att flytta kakan när den är klar.) Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i 8-10 minuter och låt svalna.

Häll upp vispgrädden i en kopp och rör ner saffran, och låt det stå medan du förbereder det andra, då hinner saffranen sätta en djupare färg. Vispa samman Philadelphiaost med Kesella. Vispa ner socker, majsstärkelse och vaniljsocker. Rör ner äggen, ett i taget, och rör sist ner den saffransgula grädden. Hacka den vita chokladen och smält den över vattenbad, rör sedan ner den i smeten. Häll smeten över pepparkaksbottnen och strö över körsbär. Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i cirka 50 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt den stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter. Ta sedan ut den och låt den svalna i rumstemperatur innan du ställer in den i kylen. Kakan smakar bäst väl kyld.

Grundreceptet är Leila Lindholms recept på cheesecake, men här med pepparkaksbotten och saffran i smeten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut