2 juni 2015

Blueberry cheesecake!

Så där ja! Då var terminens sista lektioner avklarade, betygen är satta och det mesta av slitjobbet är gjort. Snart är det äntligen dags för sommarlov! Men först väntar några roliga dagar med eleverna, en högtidlig skolavslutning, fest med middag och övernattning på hemlig ort med kollegorna. Mycket roligt att se fram emot just nu :)

Mors dags-fikat, som jag lovade att återkomma med, bestod av en gammal favorit. Nämligen Leilas Blueberry cheesecake. Den är underbart krämig och utsökt god, men ganska tung och mäktig, så man behöver inte en så väldigt stor bit för att bli nöjd. Jag testade därför att halvera receptet och göra den i en mindre form på 18 cm i diameter. Det blev toppen!

Till en fullstor form på 24-25 cm

Botten:
300 g digestivekex
150 g smör

Fyllning:
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephiaost
2,5 dl Kesella
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1-2 dl frysta blåbär

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret. Packa blandningen hårt i en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten. Häll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30-40 minuter. Tills den har stannat och fått fin färg. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå kvar i eftervärme en halvtimma. Låt gärna cheesecaken stå i kyl över natten för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar. Dekorera gärna med lite riven vit choklad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut