20 juli 2015

Treårskalas och födelsedagstårta!

Här är tårtan som jag gjorde till lilltjejens födelsedagskalas! Jag är verkligen ingen expert på tårtor och tårtdekorationer, men den här gången är jag riktigt nöjd över att ha lyckats göra en tårta med ett slätt och fint marsipanlock, utan veck och bubblor. Knepet var tydligen att att kavla ut sitt eget marsipanlock och att göra det ganska mycket större än tårtan, då var det inte alls svårt att slippa vecken. Enkla fjärilar och blommor fick dekorera tårtan. Nästa gång kanske jag vågar mig på något mer avancerat :)

Tårtbotten gjorde jag enligt detta recept:
4 st ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Vispa rumsvarma ägg och socker tills det är riktigt pösigt. Blanda resten av ingredienserna i en skål. Sikta ner mjölblandningen i smeten och rör om tills det precis blandat sig. Häll smeten i en smörad form på 24 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.

Jag lärde mig en sak, spänn loss springformen och vänd på kakan så snart den har svalnat något. Annars sjunker kakan ihop.

Fyllningen bestod av en jordgubbsmousse och vaniljkräm gjord på Ekströms marsankräm blandat med lite vispad grädde. Jordgubbsmoussen blev inte superbra, så jag låter bli att dela med mig av den. Ska leta upp en bättre recept till nästa gång.

Jag spacklade tårtan med en smörkräm med vit choklad och den blev riktigt bra. Den kommer jag att göra igen! Här kommer receptet:

100 g smör
100 g Philadelphiaost
Lite florsocker
100 g vit choklad

Vispa rumsvarmt smör med Philadelphiaost. Vispa ner lite florsocker. Smält chokladen och rör ner i smörblandningen. Gör denna smörkräm strax innan du ska spackla tårta. Låt den bara svalna lite.

2 kommentarer:

  1. Den blev ju jättefin! :) Ser god ut också. Kan tänka mig att er dotter gillade den!
    Kom över om du vill ha ett bra beprövat recept på bärmousse som funkar med jordgubbar ;). /Grannen

    SvaraRadera

Skriv ut