19 juli 2011

Hallonpaj!

Jag älskar paj! Både matpajer och efterrättspajer! Idag fick vi besök på eftermiddagen och då passade jag på att göra en hallonpaj och en hemgjord vaniljsås. Pajdegen är samma som jag gjorde till körsbärspajen för någon vecka sedan. Den blir så himla god! Vaniljsåsen blev också väldigt god och får en underbar smak av vaniljstången, men den blev aningen för tjock och är kanske mer en kräm än en sås. Nästa gång kommer jag nog att försöka göra den lite tunnare!



Fyllning:
ca 3 dl hallon
0,5 msk potatismjöl
1 msk socker


Pajdeg:
150 g smör 
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver


Lägg hallonen i en pajform och strö över socker och potatismjöl. Smält smöret och blanda i de övriga ingredienserna. Platta ut små bitar av degen och lägg över hallonen. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.


Vaniljkräm:
1 dl mjölk
1,5 dl grädde
0,5 vaniljstång
4 äggulor
0,75 dl socker
0,75 dl majsstärkelse
25 g smör


Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Lägg ner vaniljstången och fröna i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp vätskan och lyft sedan ur vaniljstången. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse pösigt. Häll över den varma gräddmjölken under vispning och häll sedan tillbaks blandningen i kastrullen. Värm blandningen på ganska låg temperatur under kraftig vispning tills såsen tjocknar. Rör till sist ner smöret och låt det smälta i såsen. Ställ såsen att kallna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut