16 juli 2011

Jordgubbsmoussetårta

Min födelsedagstårta förra veckan blev en jordgubbsmoussetårta med kladdkakebotten som innehåller daim. Jag hittade receptet hos Victoria på matplatsen (på www.bloggfamiljen.se) och var bara tvungen att testa den! Den blev så fantastiskt god som den ser ut, den rekommenderar jag verkligen!


Kladdkakebotten
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim

Jordgubbsmousse
5 gelatinblad
1,5 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa 0,5 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp.


Jag toppade tårtan med resten av jordgubbarna, choklad och citronmeliss. Första gången jag gjorde tårtan tyckte jag att det blev lite svag smak av jordgubbar i moussen, så den här gången tog jag lite mer jordgubbar i moussen och det blev jättebra!

2 kommentarer:

  1. Det står 1,5 liter jordgubbar på ett ställe medans det står 0,5 liter i beskrivingen.. Hur ska det vara? :)

    SvaraRadera
  2. Hej
    Det står 1,5 liter jordgubbar sen står de 0,5 liter i beskrivingen.. vad är rätt?

    Kan man ha frysta eller ska de vara färska?

    SvaraRadera

Skriv ut