13 augusti 2011

Crème brûlée med vit choklad

Igår hade vi vänner på middag. Vi åt en så god pasta med köttbullar i krämig sås. Receptet på den rätten återkommer jag med, det var väldigt smaskigt! Till efterrätt åt vi en crème brûlée med vit choklad och lite hallonsorbet. Jag älskar verkligen crème brûlée! Ett knäckigt och gott täcke över en len kräm. Mums! Det var dessutom väldigt gott att smaksätta med vit choklad och hallonsorbeten passade utmärkt till!



3 dl vispgrädde
1 dl mjölk, 3%
0,75 dl strösocker
4 äggulor
100 g vit choklad
ca 2 msk farinsocker eller florsocker till bränning

Sätt ugnen på 150°. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Koka upp. Hacka chokladen och blanda ner den i den varma gräddmjölken så att den smälter. Vispa upp äggulorna. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning. Fördela smeten i 4 portionsformar som rymmer 1 1/2 dl vardera. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 60 min. Smeten är lite lös i mitten men stelnar när den kallnat. Låt crème brûléen svalna, de kan med fördel stå över natten. Vid servering, strö över farinsocker eller florsocker och bränn av dem med gasbrännare tills de har fått en knäckig yta. Servera gärna med sorbet och bär.

Bäst blir det om man har en gasbrännare, men det går också att bränna av dem i ugnen. Använd då ugnens grillfunktion och ställ dem längst upp. Använd florsocker, som är lite lättare att smälta i ugnen och håll koll så att de inte blir brända.

3 kommentarer:

  1. Mm låter gott! Ser att du också är förtjust i vit choklad! Kul att du startat mat- och bak-blogg. Hoppas allt är bra annars. Kram Sara, Örebro

    SvaraRadera
  2. Vi har gjort dethär receptet nu, så vi ska äta det ikväll! Muuuums!;)

    SvaraRadera
  3. Vad kul! Hoppas att det gick bra och att det smakade gott!

    SvaraRadera

Skriv ut