22 augusti 2011

Klassiska kanelbullar och en butterkaka

Igår ägnade jag dagen åt bakning. Min man tyckte att frysen var lite väl tom på fikabröd och det hör verkligen inte till vanligheten här hemma. Vi brukar normalt sett inte hinna äta upp allt jag bakar, men på grund av köksrenovering har det inte blivit så mycket bakande här på sistone. Det får jag ta igen nu, så igår stod klassiska kanelbullar på schemat!
Till ca 40 bullar

Deg:
2 tsk stötta kardemummakärnor
5 dl mjölk
50 jäst för söta degar
1 ägg
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
1.4 l vetemjöl 

Fyllning:
100 g mjukt smör
0,5 dl socker
2 msk malen kanel

Garnering:
1 ägg
Pärlsocker

Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt sedan socker, salt, mjukt smör i små tärningar och ägget.Tillsätt vetemjöl lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i cirka 45 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta. Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Bred smörkrämen på de kavlade plattorna. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär rullen i bitar, ca 2 cm tjocka. Placera bullarna i bullformar på en plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och stör över pärlsocker. Grädda bullarna tills de får en fin färg, 8-10 minuter.

När jag ändå höll på att baka passade jag på att göra en butterkaka, det är så himla gott tycker jag. Det är bara att använda hälften av degen och hälften av fyllningen, då blir det 1 butterkaka och ca 20 bullar istället för 40 bullar. Trevligt att variera sig lite :)

Övriga ingredienser till butterkakan:
ca 1 dl riven mandelmassa
ca 1 dl vaniljkräm

Istället för att skära mindre bullar, skär stora bitar, ca 4 cm tjocka. Placera bullarna ganska glest i en smord rund form med löstagbar kant. Låt dem jäsa i ca 30 minuter, då brukar de jäsa ihop till en enda stor fin bulle. Gör sedan en grop i varje bulle och fyll med vaniljkräm, jag brukar använda Ekströms marsankräm som man kokar, den fungerar väldigt bra att grädda i ugnen. Pensla butterkakan med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Håll koll på den så att den inte får för mycket färg, då får man lägga över lite folie.

Den här gången rev jag även över lite mandelmassa över kanelfyllningen innan jag rullade ihop degen. Det är absolut inte nödvändigt, men det kan verkligen rekommenderas, det blev saftigt och gott! Om man vill kan man även göra lite glasyr på florsocker och vatten och ringla över den färdiga butterkakan innan servering.

2 kommentarer:

Skriv ut