14 september 2011

Chokladfondanter

Finns det något godare än choklad?! Inte i min värld i alla fall! I lördags gjorde jag chokladfondant till efterrätt. Enkelt och gudomligt gott med den kladdiga och rinnande kärnan. Det bästa är att äta dem varma med lite glass till!4 st
100 g god choklad
100 g mjukt smör
½ dl strösocker
3 ägg
½ dl vetemjöl
1 krm salt

Sätt ugnen på 200 grader. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och låt svalna lite. Vispa smör och socker med elvisp. Rör ner ett ägg i taget. Blanda ner mjöl, salt och choklad. Klicka smeten i 4 smorda ugnsfasta portionsformar, det går också bra att använda en muffinsplåt för stora muffins. Grädda i nedre delen av ugnen i 10 min, de ska vara lösa i mitten. Försök att lossa fondanterna i kanterna och vänd dem sedan upp och ned på en assiette. Pudra över florsocker. Servera fondanterna varma med vispad grädde eller glass.

Jag använde 70%-ig choklad och det blev en ganska sträv chokladsmak. Jag älskar det, så för mig blev det perfekt, men gillar man inte den mörka chokladen kan man byta ut den mot en ljusare variant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut