12 oktober 2011

Kladdkaka black and white

En bit av den här kladdkakan och några avsnitt av One Tree Hill fick göra mig sällskap i soffan i helgen när jag kände mig som mest hängig av förkylningen. Ja, jag vet, när det gäller tv-serier är jag väldigt barnslig :)

Kakan har bitar av vit choklad och är toppad med en glasyr på mörk choklad. Väldigt mäktig och syndigt god!

Kladdkaka:
150 g smör
3 dl socker
2 ägg
0,5 dl ljus sirap
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
1, 5 dl vetemjöl
100 g vit choklad

Glasyr:
1 dl vispgrädde
3 msk ljus sirap
100 g mörk choklad

Rör ihop smör och socker. Rör sedan ner de övriga ingredienserna och tillsätt till sist den grovt hackade vita chokladen. Häll smeten i en kakform med löstagbar kant. Grädda i 175 grader i ca 25 minuter. Koka upp grädde och sirap till glasyren, bryt ner den mörka chokladen och rör om tills den smälter. Låt kakan och glasyren svalna en aning och häll sedan över glasyren över kakan. Personligen tycker jag att kakan är godast när den fått stå till sig lite i kylen. Den är väldigt mäktig och väldigt "chokladig" så det smakar gott med en kula vaniljglass till!

5 kommentarer:

 1. Inte så konstigt att du glömde spela med mig med en sån godsak / Anders

  SvaraRadera
 2. Eller hur :)

  Jag glömde inte, men orkade inte tänka...

  SvaraRadera
 3. Ska man smälta smöret eller inte ? Eller ska man vispa osmält smör och socker?

  SvaraRadera
 4. Var i ugnen? mitten?
  Koka upp grädde och sirap? ska man då koka i en kastrull på plattan?

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Man ska röra rumsvarmt smör och socker och sedan tillsätta de övriga ingredienserna. Jag brukar grädda mina kladdkakor i i mitten eller lite längre ner i ugnen och det brukar bli bra.

  Grädde och sirap kokas upp i en kastrull. När det har kokat upp, dra kastrullen åt sidan och bryt ner chokladen. Rör sedan tills chokladen har smält.

  Lycka till med bakningen!
  /Susanne

  SvaraRadera

Skriv ut