16 oktober 2011

Oxfilé med rödvinssås och gorgonzolakräm

Igår kväll åt vi en riktig lyxmiddag! Stekt oxfilé med en riktigt, riktigt god rödvinssås och en gorgonzolakräm. Till det serverades grönsallad och ugnsstekt potatis. Åh, så gott det var!! Rödvinssåsen blev så grymt god att den måste arkiveras inför framtiden! Eftersom såsen innehåller bacon finns en liten rökig underton och det gillade jag skarpt! Jag stekte även lite extra bacon som jag strödde över oxfilé-biten vid servering.

Rödvinssås till 4 portioner:
0,5 rödlök
1 morot
2 skivor bacon
1 msk chilisås
0,5 msk brunt farinsocker
2 dl rött vin
1 lagerblad
ca 5 kvistar timjan
1 msk balsamvinäger
2 dl köttbuljong
lite maizena till redning

Skala och skär morot och rödlök i grova bitar. Skär baconet i bitar. Stek detta i lite smör i en kastrull. Efter några minuter, häll över chilisåsen och farinsockret och låt fräsa med en kort stund. Slå sedan på vinet och tillsätt kryddorna. Koka sedan tills såsen reducerat till häften. Häll till sist i köttbuljongen och balsamvinägern och koka ihop såsen. Ju längre tid desto godare sås! Sila såsen och red gärna av den med lite maizena. Så himla gott!

Gorgonzolakrämen är superenkel att göra. Det är bara att mosa önskad mängd ost och röra ner någon matsked crème fraîche till lämplig konsistens och smak.

Mums, jag vill äta det här idag igen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut