23 december 2011

Dan före dopparedan och massor av julgodis

Här är det julmys med tända ljus, inslagning av julklappar och bakning av både julgodis och en jultårta som står på schemat. Fem sorters julgodis har jag lyckats åstadkomma tillsammans med min svägerska. Inte dåligt det! Rocky road fudge har jag redan skrivit om, så här kommer några recept till.

En önskan från min man var godis på vit choklad så det har det blivit en del. Först ut var vit chokladtryffel med torkade blåbär. Riktigt vackra bitar. Och goda! De bara smälter i munnen. Blåbären gav en trevlig brytning mot den vita chokladen tycker jag. Mmmm!

Näst på tur blev något som liknar rocky road, men ändå inte. Detta godis åt jag första gången för något år sedan hos min syster och tyckte att det var så himla gott! Det består av vit choklad, marshmallows, daim och cashewnötter. Egentligen bara att sammanföra en massa redan existerande godissorter, men otroligt gott blev det! Enligt min man är det här godiset beroendeframkallande. Jag har gjort två omgångar av detta godis och i en omgång uteslöt jag cashewnötterna och tog i dumle stället. Gott!

Vit chokladtryffel med torkade blåbär
0,5 dl vispgrädde
1 msk smör
150 g vit choklad
70 g torkade blåbär

Hacka chokladen i grova bitar. Koka upp grädden. tillsätt chokladen och smöret och rör om till allt har smält. Blanda i blåbären. Lägg plastfolie i en liten form eller plastburk. Låt folien gå upp över kanterna. Häll i chokladblandingen och ställ i kylen för att stelna. Skär sedan i små bitar och pudra gärna med florsocker.

Vit rocky road med daim
200 g vit choklad
1 dl minimarshmallows
1 hackad daim
1 dl salta cashewnötter eller 1 dl hackade dumlekolor

Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikron. Låt den svalna något. Blanda marshmallows, hackad daim och cashewnötter (eller dumle). Blanda i den smälta chokladen och bred ut blandningen på ett bakplåtspapper. Låt stelna i kylen och skär sedan upp i bitar.

3 kommentarer:

  1. Låter supermysigt! Hoppas du får en jättefin jul och ett fantastiskt 2012 min vän. Kram/ Jessica

    SvaraRadera
  2. Ta med lite gotter till mig

    SvaraRadera
  3. Glömde skriva att det var jag Anders

    SvaraRadera

Skriv ut