17 december 2011

Fransk matlagning på schemat!

Fredagen på jobbet var en mycket annorlunda och helt fantastiskt arbetsdag och skoldag. Fredagen var en av tre dagar då vi har "elevens val" på skolan. Jag och hemkunskapsläraren på skolan håller i temat fransk matkultur och eleverna som har valt detta tema får under tre dagar lära sig om franska mattraditioner, både teoretiskt och praktiskt. I fredags fokuserade vi på norra Frankrike. Så himla roligt! Och vilka otroligt duktiga och fina elever jag har! Trots att det stod en del ovanliga saker på menyn var de mycket intresserade och åt av allt. Jag tror inte att jag var ensam om att vara mätt när jag åkte hem. På menyn stod följande:

Förrätter:
Musselsoppa med örter, vitt vin och grädde, serveras med nybakat franskt lantbröd
Vitlöksfrästa grodlår
Provsmakning av ostron

Huvudrätt:
Stekt ankbröst, serveras med knyten av juliennegrönsaker, frästa äpplen och cidersås

Efterrätter:
Tarte aux pommes
Crème brûlée

Kokta musslor med lök och örter



Deg på jäsning!
Färdig musselsoppa!
Underbart härligt nybakat lantbröd med en sådan där karakteristisk lite hård och knaprig yta. Mmmmm!
Vitlöksfrästa grodlår med persilja! Smakade inte så tokigt som det låter. Smakade kyckling och barnen åt så att det bara var benen kvar :) Roligt att testa!
Provsmakning av ostron! Många elever smakade, men ostronen fick inte så bra betyg som grodlåren :)
Här förbereder eleverna en del av varmrätten, juliennegrönsaker i knyte. Jättefina! 
Och så här blev varmrätten när den var klar! Riktigt gott med frästa äpplen och cidersås till ankan!
En av efterrätterna blev en typisk fransk äppelpaj med jättefint mönster av äpplen! 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut