20 december 2011

Ännu en dag med fransk matlagning!

Även måndagen ägnades åt att laga fransk mat. Igår befann vi oss i de södra delarna av Frankrike (ja, egentligen i en hemkunskapssal på en skola i Örebro, men med lite fantasi så...). Till förrätt åt vi gratinerad kronärtskocka och till varmrätt en härlig Bouillabaisse, en fisk- och skaldjursgryta från Provence, som serverades med aioli och ett härligt bröd med timjan i. Mums!

Matlagningen var ganska enkel och vi la istället krutet på desserterna. Eleverna blev indelade i mindre grupper som alla skulle göra varsin dessert. Uppdraget var också att dekorera desserterna och göra dem vackra. Vi äter ju även med ögonen! Jag tycker då i alla fall att de lyckades väldigt bra. Betyget blev otroligt gott och mycket fint!

De efterrätter som lagades var:
-Crêpe Suzette, en tunn och fin pannkaka som flamberas och serveras i en sås av apelsin.
-Mousse au chocolat, serverades med vispad grädde, egengjorda maränger, chokladdekorationer och bär
-Petits choux, små luftiga, lätta bakelser som kan fyllas med alla möjliga godsaker, igår blev det hallongrädde
-Pannacotta à la vanille, okej det är inte så franskt, men de gör faktiskt Pannacotta i Frankrike också, särskilt i den södra delen där de har influerats av Italien :) Vår pannacotta serverades hur som helst med en hallonsås, en klick hallongrädde och färska bär.

Här kommer ett urval bilder och recept!


Den härliga fisk- och skaldjursgrytan har jag inget exakt recept på. Här var det improvisation, hjälp av hemkunskapsläraren och avsmakning som gällde. Grönsaker som morot, palsternacka, fänkål, gul lök och vitlök hackades i små bitar och kokades i vatten. Grädde och fiskbuljong åkte ner i grytan. Soppan mixades slät och kryddades med bland annat saffran. Mot slutet tillsattes fisken, som bestod av torsk och lax i kuber, och fick koka med i någon minut. Vid servering ströddes nyskalade räkor över grytan. Riktigt gott!


Chokladmoussen syns inte så mycket på bilden, eftersom den serverades i glas tillsammans med grädde,  bär och fina chokladdekorationer, men jag lovar att den var supersmarrig! Och vilka goda maränger tjejerna gjorde! Frasiga, men lite sega inuti. Receptet på chokladmoussen hittar ni här.

Marängerna gjorde tjejerna så här:
Blanda 3 äggvitor med 2 dl socker. Gräddades i ca 100 grader i nästan en timme.

Nygräddade petits choux!





Petit chou fylld med grädde och serverad med sås och filéer på apelsin. 
Petit chou fylld med hallongrädde. Mycket god!


Petits choux, ca 20 st
3 dl vatten
100 g smör
120 g vetemjöl
3 st ägg

Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten och smör i en kastrull så att smöret smälter helt. Vispa i mjöl och vispa tills smeten släpper bottnen. Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget. Gör i ordning en spritspåse försedd med tandad tyll och lägg smeten i spritspåsen. Spritsa ut petits-chouxer på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills petits-chouxerna känns lätta och luftiga. Låt dem svalna på galler. Skär ett lock på varje petitschoux och fyll med valfri fyllning, alternativt spritsa in fyllningen i bakelsen. Fyllningen kan bestå av precis vad som helst, t ex vaniljkräm och bär, grädde och bär eller en chokladkräm. Vi fyllde våra med halongrädde, det vill säga vispad grädde, massor av hallon och socker tills det smakade bra. Det blev jättegott!

Vaniljpannacotta med hallonsås, 4 stora portioner2 gelatinblad3 dl grädde1 dl mjölk0,5 dl socker1 vaniljstång
Lägg gelatinbladen i blöt i lite kallt vatten i ca 5 minuter. Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mjölk, frön från vaniljstången samt vaniljstången. Ta upp vaniljstången ur gräddmjölken och rör ner sockret. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och rör ner dem i gräddmjölken. Häll upp i vackra glas och låt stelna i kylskåp i minst 6 timmar.  

Hallonsås2 dl hallon2 msk florsocker
Värm hallonen och rör ner florsockret, låt puttra i några minuter. Sila gärna hallonsåsen för att få bort kärnorna. Låt den svalna lite och häll sedan lite sås på varje pannacotta. 

Den här gången hade vi också lite gelatin i hallonsåsen så att även den skulle stelna lite. Vi gjorde även väldigt små portioner och då stelnade pannacottan på två timmar i kylen. Den var så stabil att det även gick bra att pila upp den ur glasen och servera den på en assiett.


En specialdessert gjordes i ett enda exemplar, bara för mig. Mycket tjusigt! Chokladcylinder fylld med hallongrädde, serverades med björnbär och vaniljkokta plommon. 
Crêpesen lyckades jag dock inte fånga på bild, de försvann ner i elevernas magar snabbt som ögat :) Det får bli en annan gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut