8 januari 2012

Crème brûlée med apelsin och kanel

Sista dagen på jullovet idag, så här njuts det i fulla drag. Hela eftermiddagen ska spenderas åt att fixa och dona lite här hemma, koppla av och mysa. Läsa bok och se på film står på schemat. Däremellan hade jag tänkt att laga en värmande köttfärssoppa. Återkommer med recept på den. Idag kommer istället recept på ännu en vintrig dessert.  Den här crème brûléen bjöd min systerson på när vi var hemma hos syrran på middag. Jag är inte mycket för apelsinsmak i bakverk och godis, men det här var verkligen så himla gott! Bara en liten touch av apelsin och kanel. Mmmm! Krämig och god och en perfekt knäckig yta, precis som det ska vara. Underbar avslutning på en vintrig och värmande middag!


Till fyra portioner
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk, 3%
0,75 dl strösocker
4 äggulor
1 kanelstång
1 apelsin
ca 2 msk farinsocker eller florsocker till bränning

Sätt ugnen på 150°. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Riv skalet av apelsinen och tillsätt det samt kanelstång till gräddblandningen. Om man vill ha en intensivare smak av apelsin kan man även tillsätta lite apelsinjuice. Tänk bara på att om du tar mycket apelsinjuice, dra istället ner på mjölken. 


Koka upp och sila sedan blandningen. Vispa upp äggulorna. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning. Fördela smeten i 4 portionsformar som rymmer 1 1/2 dl vardera. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 60 min. Smeten är lite lös i mitten men stelnar när den kallnat. Låt crème brûléen svalna, de kan med fördel stå över natten. Vid servering, strö över farinsocker eller florsocker och bränn av dem med gasbrännare tills de har fått en knäckig yta. Servera gärna med sorbet och bär.

Bäst blir det om man har en gasbrännare, men det går också att bränna av dem i ugnen. Använd då ugnens grillfunktion och ställ dem längst upp. Använd florsocker, som är lite lättare att smälta i ugnen och håll koll så att de inte blir brända. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut