9 januari 2012

Chokladsnittar

Då var den första arbetsdagen efter tre veckors ledighet avklarad! Det kändes nästan lite konstigt att komma tillbaks till arbete och rutiner efter den här ledigheten, men så fort jag kom innanför dörrarna på jobbet var det full fart igen och det känns som om man inte har varit därifrån längre än en helg. Men jag märker att jullovet har gjort gott. Nu är jag laddad för en ny termin och ser fram emot att träffa eleverna igen!

Nu till något som ger lite njutning i livet. Nämligen kakor :) Jag fullkomligt älskar kakor! Även klassiska, och kanske inte så spännande, "mormorkakor". Chokladsnittar är ett utmärkt exempel på hur gott det kan vara med sådana småkakor. Dessa chokladsnittar hade min syster gjort när vi var där förra veckan och trots att de var ganska stora slank det ner flera stycken i min mage. Det gick inte att sluta äta :) De här snittarna hade mycket chokladsmak och var lite härligt sega i mitten. Gud så gott!


Kakdeg:
200 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
1 msk ljus sirap
1 ägg
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
ca 4,5 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

Blanda ihop smör, socker, sirap. Rör till sist ner ägget. Blanda alla torra ingredienser och rör ner med smör- och sockerbladningen. Rör tills det blir en smidig deg. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.Sätt ugnen på 175 grader.

Dela degen i tre delar och rulla ut dom till rullar. Lägg över dem på en bakpappersklädd plåt och platta till dem något. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Skär längderna i sneda snittar medan de fortfarande är varma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut