22 januari 2012

Macarons med vit choklad- och hallonganache

Ja, jag lyckades på första försöket!!!

Ända sedan i somras när vi var i Paris och åt macarons nästan dagligen bestämde jag mig för att jag måste prova på att baka dessa mytomspunna små kakor. Jag har hört att det ska vara lite klurigt att få till det rätta utseendet med den lilla ojämna "foten" och den släta och nästan lite blanka ytan. Jag följde därför receptet till punkt och pricka och vägde noggrant alla ingredienser och bra blev det. Både vackra och gudomligt goda! Nästan som i Paris, saknar atmosfären bara...

Till 30-35 macarons
150 g fint malen mandel
150 g florsocker
120 g äggvitor, uppdelat i två skålar
35 g socker
150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag
ev. karamellfärg

Vit choklad- och hallonganache
5 msk vispgrädde
1 dl hallon
200 g vit choklad
ev. röd karamellfärg

Blanda fint malen mandel och siktat florsocker i en bunke. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter. Färga ev. marängen med karamellfärg. Rör i 60g äggvita i mandel och florsockerskålen. Vänd i den italienska marängen och rör ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Låt macaronerna vila på plåten i minst en halvtimma. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i 150 grader, ca 11-14 min.

Koka upp grädden tillsammans med hallonen till ganachen. Hacka chokladen och rör ner den i grädden. Rör om tills chokladen har smält helt. Om ganachen får en lite tråkig färg droppa i några droppar röd karamellfärg. Låt ganachen stelna lite och bred på fyllningen på häften av kakorna och lägg sedan ihop dem.


Ursprungsreceptet på kakbottnarna kommer från tartelette. 

6 kommentarer:

  1. Åh vad fina de blev!!! / Jessica

    SvaraRadera
  2. Tack! Jag måste erkänna att jag blev lite nöjd )

    SvaraRadera
  3. Klart du ska vara nöjd. De var SÅ goda och fina :)

    SvaraRadera
  4. Fantastic! You did it! Hasti :-)

    SvaraRadera
  5. Helt otroligt vad fina! Marre & jag som tyckte att vi hade lyckats med våra...;) Imponerande!!

    SvaraRadera
  6. Tack Lina! Ja, de blev fina, men jag hörde att era blev väldigt goda också. Det är ju det som räknas!

    SvaraRadera

Skriv ut