21 januari 2012

Quiche Lorraine och supergod sallad

Ännu en fredagskväll har nu spenderats på skolan. Vad gör man inte för eleverna :) Den här fredagen var det dags för middag med en av mina franskgrupper och deras föräldrar. I maj ska jag och den här gruppen franskelever åka på en utbytesresa till Avignon i Frankrike och vi passade nu på att träffas lite, laga fransk mat och informera föräldrarna lite om resan. Eleverna lagade riktiga franska klassiker, nämligen löksoppa till förrätt och en Quiche Lorraine med en supergod sallad till varmrätt. Här kommer receptet på pajen!


Pajbotten
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk vatten

Fyllning
150 g rökt skinka
150 g ost (gärna vällagrad)
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 krm svartpeppar

Arbeta ihop smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt gärna pajdegen ligga i kylskapet och vila i 30 minuter. Kavla ut degen till en platta som täcker både botten och kanten på en pajform, 24-26 cm i diameter. Klä formen med degen och nagga den med en gaffel. Täck kanterna med ugnsfolie. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 10 min. Ta bort folien.

Skär skinkan i små tärningar. Riv osten. Lägg allt i pajskalet. Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Peppra försiktigt. Häll äggstanningen över skink- och ostblandningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200 grader  i 30-40 min.Servera med en sallad.

Salladen som eleverna gjorde blev supergod. Den innehöll isbergssallad, ruccola, apelsin, smulad getost och en god dressing gjord på olivolja, apelsinjuice, rivet apelsinskal och lite honung. Mycket syrligt och gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut