16 februari 2012

Fläskfilé med italienskt täcke

Ibland är det för härligt att vara lärare. Igår var det friluftsdag med eleverna och slalom och korvgrillning stod på schemat. Dessutom perfekt väder. Vilken underbar dag! Nu är jag full av energi. Hoppas att eleverna är det också :)

Ikväll ska jag gå ut och äta med jobbet, det ska bli så roligt! Jag har så härliga kollegor så det är så mysigt att umgås med dem. Hur som helst blir det ingen matlagning ikväll och med andra ord inga fler tips på vardagsrätter denna vecka. Men helgmat är ju roligare än vardagsmat, så här kommer ett tips på en rätt vi lagade för någon helg sedan. Fläskfilé med härliga italienska smaker. Jättesmarrigt! Testa den i helgen! Receptet kommer från www.alltommat.se.

Vackra italienska färger! Så här såg gratängen ut innan den åkte in i ugnen.

Färdig gratäng!

Gratängen serverades sedan med ugnsrostade rotfrukter och skysås. Smarrigt!
Till 4 portioner

500 g fläskfilé
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar

Italienskt täcke
1 pkt mozzarella, (à 125 g)
1 kruka basilika
25 g valnötskärnor (jag tog cashewnötter)
50 g grillad paprika på burk
2 st vitlöksklyftor
1 krm salt
0,5 krm peppar

Sås
3 dl sky + vatten
2 msk kalvfond, konc
1 msk maizenaredning, ljus
1 dl crème fraiche
1 tsk soja
1 krm svartpeppar, nymald

Sätt ugnen på 225°. Putsa filén från fett och senor. Bryn den till vacker brun färg i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Tag upp filén och lägg den på en skärbräda. Häll vattnet i stekpannan och sila det ner i en kastrull.

Skär mozzarellan i små fyrkanter. Plocka bladen av nästan hela basilikakrukan. Hacka dem och valnötskärnorna. Jag tog dock cashewnötter istället, jag älskar cashewnötter! Skär paprikan i småbitar. Skala och hacka vitlöken. Blanda samman ingredienserna till täcket. Tillsätt salt och peppar.

Skär filén i cm-stora skivor och lägg dem omlott i en rad på ett ugnssäkert fat. Bred täcket längs med hela filén. Försök att lägga allt ovanpå köttet. Ställ in fatet i ugnen ca 15 min tills osten smält och valnötterna är rostade utan att de blivit brända.

Koka upp skyn och fonden i kastrullen. Blanda redning och creme fraiche. Vispa ner det i skyn. Låt såsen sjuda några minuter och smaka av med soja och peppar.

Servera rätten med ugnsstekta potatisklyftor, sallad och skysåsen.

1 kommentar:

  1. Det här låter riktigt smarrigt! Måste jag testa snarast :)

    SvaraRadera

Skriv ut