4 februari 2012

Grymt gott valnötsbröd

Kanske dags för ett brödbak? Då kan jag verkligen rekommendera dessa grymt goda limpor som jag gjorde  förra helgen. Jag älskar bröd och bröd med nötter är verkligen helt fantastiskt gott! Det här receptet har jag fått av min svägerska. Några små förändringar blev det dock som vanligt. Jag gillar grovt bröd och bytte ut rågsikt mot grovt rågmjöl. Istället för en neutral olja använde jag valnötsolja som fick förstärka smaken på brödet. Jättegott! Jag gjorde två bröd och de ena fick bli ett nötfritt russinbröd.

Idag blir det dock inget brödbak här för nu är frysen ganska full :) Träning på morgonen och mys med en bok och en kopp te står på schemat denna lugna, härliga och mycket kalla lördag! Förhoppningsvis blir det även lite matlagning ikväll.1 stor limpa
0,5 paket jäst
1 tsk salt
2 tsk honung
4 dl ljummet vatten
4 dl rågsikt eller rågmjöl
4 msk olja (gärna valnötsolja)
200 g hackade valnötter
5 - 6 dl vetemjöl

Smula ned jästen i en bunke. Strö över salt och klicka i honung. Häll på några msk av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet och rågsikten eller rågmjölet. Låt blandningen stå ett par minuter. Rör ner olja och hackade valnötter. Valnötsolja är absolut inte nödvändigt, men gav en supergod smak. Tillsätt till sist vetemjölet och arbeta ihop degen. Lägg över en handduk och jäs degen ungefär 1 timme. Knåda den jästa degen lite på lätt mjölat bakbord. Baka ut till en tjock rulle och lägg ned den i en form eller på ett bakplåtspapper. Jäs sedan det utbakade brödet i ungefär 30 minuter. Snitta brödet, på ytan, med en vass kniv. Grädda brödet mitt i ugnen i 200°C under ca 40 minuter.Kolla med en provsticka. Låt det svalna täckt av en handduk.

1 kommentar:

  1. Kul att du gillade brödet! Låter som en skön lördag! Kram

    SvaraRadera

Skriv ut