24 mars 2012

13 olika sorters ostar och tillbehör

Helgen inleddes med ostprovning hos en av favoritkollegorna. Vilken trevlig kväll! Mycket gott att äta och mycket trevligt sällskap! 13 ostar och dessutom massor av olika tillbehör fanns att välja på och jag kunde inte ens smaka av allt, så mätt blev jag.

Alla skulle ha med sig en ost vars namn börjar på samma bokstav på sitt eget namn. Roligt! Jag hade med mig ostarna "Saint Agur" och "Le roulé". Klassiska, men mycket goda ostar.

Tusen tack till värdinnan som ordnade en sådan fantastiskt mysig kväll!

Denna ost fick väldigt spridda betyg. Vissa av oss gillade den inte alls och vissa av oss hyllade den. Jag tyckte sisådär. Jag tror att den egentligen heter Monte Enebro, men kvällens värdeinna ville så gärna ha med den att hon anpassade namnet lite  Det är en spansk getost, ganska kraftig i smaken, men ändå med mycket friskhet. Testa!
Den absoluta favoritosten för de flesta av oss blev en ost som hette Savarin eller liknande (den ligger bakom Le roulé och Enebro). Den smakade otroligt krämigt och gott. Mmmm! Måste köpa!

Bredvid den osten ligger en Morbier. Morbier är en speciell ost som är lagrad  med ett lager aska i mitten. Den var det inte många som gillade. Den smakade väldigt milt och gott till en början, men eftersmaken blev stark och nej, inte så god.

Saint Agur blev favorit hos dem som gillade blåmögelostar. Den smakar mycket, men har en en ganska rund och mild eftersmak. Inte alls så där stickigt och starkt som Gorgonzola eller Roquefort. 

Le Gruyère är en av mina absoluta favoriter när det kommer till hårdostar.  Lagom stark och lite sådär kristallig...

 På detta fat fanns även osten W-ärst. Den smakade väldigt starkt och blev inte omtyckt av många. Om man inte, som någon uttryckte det, doppade den i massor av marmelad :) 
Förutom kex, bröd, frukt och marmelad fick vi även prova på "Pan de higo", en fikon- och valnötskaka, och kvitten-confité. Båda tillbehören passade förträffligt till ostarna!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut