27 april 2012

Fredag och vit kladdkaka med hallonsås

Solen skiner och jag är på bästa fredagshumör! Här kommer ett tips på en supersmarrig efterrätt till helgen. Jag har tjatat om den här kakan förut, men jag lovar att den är värd att testa. Och glöm inte att göra den mycket goda glasyren på crème fraîche och florsocker, den blir så himla fräsch till den söta kakan. Den här gången gjorde jag även en hallonsås som jag serverade till, en mycket fin kombination!

Jag bjöd på denna kaka när jag hade fransyskan boendes hos mig för någon vecka sedan. Det verkar inte som om de brukar göra kladdkakor i Frankrike, eller så var hon inte så inne på bakning och efterrätter, men hon trodde faktiskt att jag hade misslyckats med kakan. Hon frågade varför kakan inte hade rest sig :) Jag fick förklara att det inte var bakpulver i kakan och att den skulle vara så. Hur som helst skrapades tallriken ren och hon ville väldigt gärna ha receptet innan hon åkte hem :)Kaksmet:
150 g smör
200 g vit choklad
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 ägg

Glasyr:
2 dl crème fraîche
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Hallonsås:
2 dl hallon
2 msk florsocker

Hacka den vita chokladen. Smält smöret. Och se förresten till att använda riktigt smör, det blir så stor skillnad! Rör ner chokladen i det smälta smöret och rör om tills chokladen har smält. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör ner chokladblandningen. Tillsätt till sist äggen och rör om till en slät smet. Häll smeten i en rund form med avtagbar kant. Grädda i 175 grader i 25-30 minuter. Gör under tiden glasyren. Blanda crème fraîche med florsocker och vaniljsocker och låt stå kallt. 

Låt kakan svalna. Den kan med fördel göras dagen innan servering, den blir bara godare om den får stå till sig lite. Bred på glasyren och strö över blåbären vid servering.

Värm hallonen och rör ner florsockret, låt puttra i några minuter. Sila gärna hallonsåsen för att få bort kärnorna. Låt den svalna lite och häll sedan lite sås på varje assiett. 

2 kommentarer:

  1. Är det verkligen rätt mängd mjöl? Försökte göra den med det blev bara en sörja i plåten.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag brukar alltid göra detta recept och det brukar bli bra. Jag är ledsen att det inte blev ett lyckat resultat. Kanske du kan grädda kakan längre? Gräddningstid beror mycket på ugn samt hur stor form man använder.

    SvaraRadera

Skriv ut