9 april 2012

Räktårta

Här njuter vi i fulla drag av den sista lediga kvällen på ett tag. Fika i soffan framför inspelade tv-serier. Mysigt! Imorgon är det jobb och full fart igen. Den här veckan ska jag ta emot en grupp med franska elever och lärare som kommer och hälsar på vår skola. Spännande! Själv ska jag ha en av lärarna boende hemma hos oss och jag börjar faktiskt bli lite pirrigt nervös. Vad ska man göra en hel vecka med någon som man aldrig har träffat förut? Och viktigast, vad ska man bjuda på för mat? Hm, det blir till att planera detta imorgon!

Men nu till maten vi åt i helgen. En av rätterna på min lilla buffé var en räktårta på botten av kavring. Jättegod och väldigt uppskattad av gästerna, så här kommer receptet!


Botten:
200 g kavring
75 g smält smör

Fyllning:
4 gelatinblad
400 g skalade räkor
300 g Philadelphiaost
2 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
1 finhackad rödlök
massor av finhackad dill
en liten skvätt citronsaft
salt och peppar

Garnering:
räkor, kallrökt lax, dill, citronskivor

Mixa kavringen till smulor och blanda sedan ner det smälta smöret. Tryck ut massan i en form med löstagbar botten. Lägg gelatinbladen i blöt i ca 10 minuter. Rör Philadelphiaost, nästan all crème fraîche och majonnäs till en slät röra.  Smält gelatinet i en kastrull på spisen, blanda ner den kvarvarande crème fraîchen med gelatinet, så att gelatinet blandas. Rör sedan ner gelatinblandningen lite i taget i Philadelpiharöran. Rör noggrant. Smaka av med lite citron, salt och peppar. Vänd till sist ner den finhackade rödlöken, dillen och nästan alla räkor, spara gärna några till garnering. Låt stelna i kylen i ca 6 timmar. Garnera precis innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut