11 april 2012

Havretekakor

God morgon! Här öser regnet ner för andra dagen i rad. Det gör visserligen inte så mycket när man ändå jobbar hela dagen... Igår ägnade jag hela kvällen åt att baka. Jag ska nämligen bjuda min klass på fika idag, något som jag lovade att göra om Timrå höll sig kvar i elitserien. Jag kände mig lite nervös ett tag och tänkte att Timrå antagligen behövde alla supportrar de bara kunde få : ) Det gick ju bra till slut och därför kommer klassen och jag att fira genom att fika på mina goda, kladdiga chokladmuffins och min mammas havrerutor med choklad. Det blir nog bra!

Idag tänkte jag tipsa er om dessa tekakor med havregryn i. Så gott med hembakat bröd till frukost!

Ha en bra onsdag!


Till 12 st
4 dl havregryn
5 dl mjölk
75 g smör
1 tsk salt
1 msk sirap
25 g jäst
9 dl vetemjöl (eller 4 dl grahamsmjöl och 5 dl vetemjöl)

Häll havregrynen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader, häll den över havregrynen och låt stå i 15 minuter. Smält smöret och blanda ner det i bunken. Tillsätt salt, sirap och den söndersmulade jästen. Arbeta sedan i vetemjölet, degen ska vara lite lös. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Ta upp på bakbord och arbeta degen väl. Dela degen i tolv bitar, forma till tekakor och placera ut på två plåtar. Gör tekakorna ganska platta, de jäser upp och blir tjocka i ugnen. Låt jäsa i cirka 30 minuter. Strö eventuellt lite mjöl eller havregryn över tekakorna innan gräddning. Grädda i 225 grader i cirka 10-15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut