9 juni 2012

Fransk chokladtårta med chokladtryffelglasyr och körsbär

En av favoriterna på gårdagens temadag med franska bakverk blev den franska chokladtårtan! Receptet kommer ursprungligen från Leila, men vi ändrat lite samt lagt till en tryffelglasyr som gjorde tårtan otroligt blank och vacker och såklart väldigt god!

Kakan innehåller mycket choklad istället för kakao. Så galet gott! Den innehåller även ganska mycket ägg, vilket gör att kakan blir mer porös och krämig än den vanliga klassiska kladdkakan som är mer kompakt och seg.

Något för er som gillar choklad!

Kaksmet:
150 g smör
300 g mörk choklad, 70 %
5 st ägg
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
2 dl vetemjöl

Chokladtryffel:
0,75 dl grädde
1 msk smör
100 g mörk choklad

Servering:
grädde
färska bär

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och chokladen och rör det slätt. Vispa ägg, strösocker, vaniljsocker och salt. Sikta ner vetemjölet i äggsmeten.Vänd försiktigt ner chokladsmöret. Fyll smeten i en smord kakform med avtagbar kant. Grädda kakan i mitten av ugnen i 20–25 minuter. Den ska ha stelnat till när man skakar formen försiktigt men vara mjuk i mitten.

Gör chokladtryffeln under tiden. Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Bred den över den avsvalnade kakan. Låt gärna stå i kylen ett tag innan servering, den blir bara ännu godare och lättare att skära upp.

Skär kakan i smala bitar och servera med grädde och färska bär!

13 kommentarer:

  1. Vad gjorde ni för varmrätter på franska matlagningskursen? Släng gärna in nån bild!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi gjorde inte så mycket mat den här gången. Vi gjorde en crème ninon till förrätt och stekt entrecôte med bearnaise till varmrätt en dag, men då hade jag glömt kameran hemma :(

      Radera
  2. Ser fantastiskt god ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag vet! Och den var precis lika god som den ser ut! Vi får göra den någon gång, du skulle gilla den! Den skulle passa utmärkt på en av våra tjejkvällar :)

      Radera
  3. Hej hej Jag följer ju din blogg då och då, glömmer ibland bort och får läsa flera inlägg :-) Jag vet ju att du valt rätt yrke och trivs och passar som sådan. Men då man följer din blogg ser man vilket intresse du har för bak och matlagning. Jätteroligt att få tips och nya idéer! Vem vet, kanske du någon gång sadlar om ;-) Hoppas allt är bra hos er. Kram J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du tittar in! Ja, det är himla skoj med mat och bakning, men just nu känns det lagom att ha det som hobby :) Tror att det är ett väldigt stressigt jobb...

      Radera
    2. Här är allt bra! Hoppas allt är bra med er också!

      Radera
    3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
  4. hej! Jag tänkte baka den här tårtan i helgen, blir den godare om man gör den dagen innan, eller bör man göra den samma dag?

    SvaraRadera
  5. Hej jag vill baka det här men jag har inte grädde och chocklad går det bra om jag inte gör chockladtyffeln och om jag inte andvänder grädde?? svara fort snälla jag kommer att ha gäster om 2 timmar jag vill baka den till dem svara fort snälla!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart går det att göra kakan utan glasyr! Hoppas det gick bra! Jag hade ingen möjlighet att svara under dagen eftersom jag jobbade.

      /Susanne

      Radera
  6. 5 ägg?! Behöver man 5 stycken ägg ??

    SvaraRadera
  7. hej! vilken storlek på formen skall man ha?

    SvaraRadera

Skriv ut