11 juni 2012

Hemgjorda hamburgare och hembakat hamburgerbröd

Brrrr, just nu sitter jag och huttrar under en filt. Idag har vi haft friluftsdag och efter lunch började det regna som aldrig förr. Usch, vad blöt och kall jag blev... Trots en varm dusch och en varm filt har jag inte riktigt tinat upp än.

Vår middag igår blev superdupergoda hamburgare som vi åt med nybakade hamburgerbröd. Väldigt smarrigt! Jag kan verkligen rekommendera att baka egna hamburgerbröd, det blir en helt annan upplevelse att äta hamburgare då :)

Idag får middagen dock bli något enkelt och snabbt, får se vad jag hittar i kylen :)

Till sex ganska stora hamburgerbröd:
25 g jäst
50 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 tsk strösocker
7 dl vetemjöl
mjölk
sesamfrön

Smält smör, häll i mjölken och värm tills vätskan är fingervarm. Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av degvätskan och rör ut det med jästen. Tillsätt salt, strösocker och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i minst en halvtimme.Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 6 delar, forma dem till runda bullar och lägg dem på en plåt (gärna på ett bakplåtspapper). Pensla bullarna med lite mjölk och strö sesamfrön på dem. Låt jäsa i ca 10 min. Lägg ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till ordentligt med t ex en tom plåt eller en bricka. Bullarna ska se ordentligt platta ut. Låt sedan jäsa i ytterligare 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen. Låt svalna under bakduk. Jag fick ihop sex bröd av min deg, men man kan säkert göra fler om man vill ha lite mindre bröd. Bröden går utmärkt att frysa och smakar även gott som vanligt matbröd. Åt en bit till frukost i morse :)

Hamburgare till fyra portioner:
400 g nötfärs
1 krm paprikakrydda (jag använda en rökt sådan)
svartpeppar och salt

Blanda kryddorna med färsen och forma till fyra stora, platta biffar. Stek i smör i en stekpanna eller grilla tills de känns fasta och ingen röd köttsaft sipprar ur dem. Servera burgarna med sallad, tomat, lök, ost, bacon och dressing.

Jag brukar även göra en egen hamburgerdressing så här:
2 msk crème fraîche
2 msk majonnäs
1 tsk chilisås
1 tsk bostongurka
lite svartpeppar

Smaklig måltid!

1 kommentar:

  1. Det är ju så gott med hemgjorda hamburgare.
    Man bakar brödet själv och gör hamburgarna själv.
    Det behövs nästan ingenting annat än ett gott bröd och en riktigt god och saftig burgare till det :)

    http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/08/hamburgerbrod.html

    SvaraRadera

Skriv ut