21 juni 2012

Midsommar i sikte och mandeltårta med chokladkräm!

God morgon, god morgon! Idag är jag uppe med tuppen och nu är det full fart som gäller! Jag har tänkt att hinna städa hela huset, handla mat och ta en tur till systemet på förmiddagen för att kunna vara ute och fixa i vår lilla, men ogräsbetäckta, trädgård på eftermiddagen. Hoppas på sol idag igen!

Innan jag rusar vidare tänkte jag dela med mig av receptet på denna mandeltårta. Tillsammans med färska jordgubbar och en klick grädde skulle den passa utmärkt som midsommartårta! Jag bjöd mina kollegor på denna tårta förra veckan och den fick mycket bra betyg. Den är lite mäktig och väldigt godisaktig, men gillar man mandelmassa och choklad så gillar man garanterat denna tårta! Dessutom p
erfekt för glutenintoleranta! Ha en bra dag allihopa!

Botten:
400 g mandelmassa
4 äggvitor

Chokladkräm:
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl socker
100 g choklad, mörk
150 g smör

Förslag på garnering:hyvlad nougat
mandelspån
daimhulor
jordgubbar


Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Rita en rundel, ca 25 cm i diameter på varje papper. Pensla rundlarna med fett. Riv mandelmassan grovt. Blanda den med hårt vispade äggvitor till en jämn smet. Bred ut smeten jämnt i rundlarna. Grädda i mitten av ugnen i 12-14 minuter. Låt bottnarna kallna på papperet innan de lossas.

Blanda äggulor, grädde och socker i en liten kastrull. Sjud på svag värme tills krämen tjocknat, den får inte koka. Tag kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i den heta krämen. Tillsätt sedan fettet i klickar. Det kan se ut som chokladkrämen skär sig, men jag fortsatte att vispa och då gick den ihop. Låt krämen svalna.

Bred krämen mellan bottnarna och på tårtan. Garnera tårtan med hyvlad nougat, daimkulor eller mandelspån. Servera med bär och lite vispad grädde!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut