14 juni 2012

Underbar chokladcheesecake

Idag har jag och mina kollegor storstädat och rensat på våra kontor hela dagen lång. Jag tyckte att vi kunde behöva en avkopplande fikapaus i allt slit och hade därför med mig fika till jobbet idag. Utan mina kollegor vore mitt jobb inte i närheten lika bra. Vi har så roligt tillsammans!

Jag bakade två olika sorters kakor. Den ena kakan var en chokladcheesecake som var fantastiskt god. Krämig och lite syrlig och fräsch smak av osten. Inte alls så mäktig som den kanske ser ut. Receptet kommer från Leila Lindholm. Testa den, den var mycket smarrig!

Recept på den andra kakan som jag bakade kommer inom kort!


200 g Digestivekex
200 g Maryland cookies
2 msk kakao
125 g smör
2.5 dl kesella
400 g Philadelphiaost
1 dl strösocker
1 st färsk vaniljstång
3 st  ägg
200 g mörk choklad, 70 %

Till servering
Kakao (att pudra över)
Grädde och färska bär

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör och kakao. Tryck ut blandningen till en botten i en form med löstagbara kant, ca 24 cm i diameter. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 7 minuter och låt den svalna. Sänk ugnen till 130 grader.Vispa Philadelphiaost, kesella, strösocker och fröna ur en urskrapad vaniljstång krämigt i en skål. Rör ner ett ägg i taget. Bryt chokladen i bitar och smält dem på svag värme i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Blanda chokladen i smeten och häll den över kexbottnen. Grädda kakan i 130 grader i cirka 40 minuter. Låt svalna i kylskåp minst 1 timme innan servering. Servera cheesecaken kylskåpskall, gärna med färska bär och en klick grädde. Garnera gärna med lite siktad kakao.

Jag tycker att det blir lite väl mycket kexbotten och jag tror att man skulle kunna minska på mängden , det kommer jag antagligen göra till nästa gång. Jag använde också vaniljsocker istället för vaniljstång. Jag älskar verkligen vaniljstång, men chokladen tar över smaken i den här kakan och det kändes inte värt att kosta på en vaniljstång då.

2 kommentarer:

  1. Den ser riktigt god ut! Har själv kommit in i lite utav en cheesecake-period.

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    SvaraRadera

Skriv ut