24 juli 2012

Små hallonpajer med knäckigt pajskal och vit choklad

Det verkar tyvärr som om sommaren är bortblåst... Idag har vi varit en sväng till Askersund. Tagit en promenad längs hamnen, ätit en glass och besökt Venus chokladfabrik. Och vet ni, jag köpte ingen choklad! Jag fick påminna mig själv om att jag faktiskt har så jag klarar mig hemma :) Men jag kan varmt rekommendera chokladen, den är väldigt god!

Igår kväll bakade jag och mamma små söta hallonpajer med vit choklad. Supergoda! Jag använde samma recept på pajdeg som jag alltid brukar göra när jag gör frukt- och bärpajer, men då brukar jag ha pajdegen uppepå bären. Så istället för en vanlig mördeg testade jag alltså att använda mitt favoritrecept som en botten. Åh, jisses vad gott det blev! Pajskalet blev lite knäckigt och halvsegt, inte så där torrt och smuligt. Rekommenderas varmt!Till 6-8 små portionsformar eller till en stor pajform

Pajdeg:
150 g smör 
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Fyllning:
300 g frysta hallon
1 msk potatismjöl
100 g hackad vit choklad

Servering:
Vaniljsås eller vaniljglass

Smält smöret. Blanda de övriga ingredienserna och tillsätt till sist det smälta smöret. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i små portionsformar eller i en stor pajform. Förgrädda pajskalen i 175 grader i ca 10 minuter. Blanda hallonen med potatismjöl. Ta ut pajerna och fyll dem med hallon och toppa med vit choklad. Grädda i ytterligare ca 20 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljsås!

Anledningen till att jag valde att göra ett pajskal istället för ett lock av pajdegen var att jag ville använda mina små fina pajformar med löstagbar kant. Det blir så fina små pajer då! Men självklart går det även bra att lägga bären i formen direkt och lägga pajdegen som ett lock uppe på.

Jaha, då ska vi gå ut och se om vi kan grilla i det här blåsvädret... 

3 kommentarer:

  1. Hej Suss!
    Även om du postade detta recept för längesen hittade jag det via Google i går. I dag gav jag det ett försök och jisses vilken succé! Gjorde också små pajer och de blev så där knäckiga som du skrev. Tack för receptet!/Matilda

    SvaraRadera
  2. Kan man ta olika bär i små pajerna. Blåbär och jordgubbar? Passar det med?

    SvaraRadera

Skriv ut