3 juli 2012

Underbara chokladmacarons med chokladganache!

Godkväll bloggvärlden! Äntligen har sommaren kommit hit till Örebro! Idag har det varit riktigt härligt väder och varmt hela dagen. Tur att jag kom iväg till gymmet tidigt i morse och fick ett riktigt bra träningspass gjort, på eftermiddagen hade det varit svårt att slita sig från solstolen och orka träna :) Förutom en lång och härlig stund i solstolen har vi även hunnit med att klippa vår häck och städat bilen. En mycket effektiv dag med andra ord :)

Dagens mat blev självklart grillat, det är ju ett måste när det är sånt här härligt väder! Maten kändes dock lite för uttjatad för att ta med här i bloggen... Har redan publicerat flera bilder på grillade köttbitar och grönsaksspett... Måste försöka variera mig när det kommer till grillning, tror jag :)

Nej, istället bjuder jag på bild och recept på dessa underbara chokladmacarons som jag hade bakat till helgens födelsedagsfika. Jag älskar ju choklad och behöver kanske inte säga att jag tyckte att de var sjukt goda!!! Däremot så har jag en fundering, dessa macarons blir ganska "marängiga" och en del macarons som jag har ätit i Paris är det lite mer seg kaka över. Undrar hur man åstadkommer detta? Om man blandar i mer mandelmjöl blir det kanske svårt att få släta och fina kakor som flyter ut? Hur som helst, här kommer receptet på en helt underbar liten kaka!




Till 30-35 st macarons
150 g fint malen mandel
150 g florsocker
25 g kakao
120 g äggvitor, uppdelat i två skålar
35 g socker
150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag

Chokladganache
150 g choklad
1 dl vispgrädde
35 g smör

Blanda fint malen mandel, siktat florsocker och kakao i en bunke. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerskålen. Vänd i den italienska marängen och rör ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Låt macaronerna vila på plåten i minst en halvtimma. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i 150 grader, ca 11-14 min.

Bryt chokladen i bitar (jag tog en blandning av mörk choklad och mjölkchoklad och det blev gott). Koka upp grädden och dra kastrullen åt sidan. Blanda i chokladen och rör runt tills den har smält och blandat sig med grädden. Rör i en klick smör och låt även smöret smälta. Låt svalna innan du brer blandningen melan två kakor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut