2 juli 2012

Perfekt semesterdag och köttfärsfylld och gratinerad aubergine till middag!

Hej, hej!
Idag har jag haft en sån där perfekt semesterdag! Jag vaknade och kände mig fruktansvärt uttråkad och rastlös. Hade ingen aning om vad jag skulle göra... Det är konstigt det här, när jag jobbar så kan jag verkligen längta efter att bara sitta och läsa en bok, men när jag äntligen har tid till det har jag inte ro i kroppen.... Hur som helst slutade det med att jag och svägerskan träffades för att gå en promenad. En liten morgonpromenad slutade i en lång runda runt naturreservatet Oset, det är så otroligt vackert där! På hemvägen gick vi förbi Jeremiabageriet i Wadköping och köpte valnötsbröd som vi käkade till lunch. På något sätt blev jag kvar i hennes mysiga lägenhet och på eftermiddagen tog vi en spontantur upp på stan. Det blev till och med lite nytt smink inhandlat :) Dagen avrundades sedan med en fika och lite planerande inför vår kommande Stockholmstripp :) Vilken heldag! Så skönt med sådana här dagar när man bara gör vad som faller en in :) Gillar det! 

Ikväll har jag lagat mat åt mig och mannen och det blev köttfärsfylld och gratinerad aubergine. Riktigt gott! En del olika moment, men resultatet blev en mycket trevlig vardagsrätt! Kändes lite lyxigare än spagetti och köttfärssås, men inte mycket dyrare!

Till fyra portioner
2 stora auberginer
(2 paprikor)
400 g nötfärs
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 burk krossade tomater eller konserverade körbärstomater
ca 10 basilikablad
salt, svartpeppar, chiliflakes
2 skivor dagsgammalt vitt bröd
1 msk hackad persilja
lite riven parmesanost

Skölj auberginerna och dela dem på längden. Salta dem på yran och låt dem få ligga och dra ur sig vätska en stund. Torka sedan av dem med lite hushållspapper. Gröp ur innehållet, spara ca 1 cm runt om. Hacka innehållet. 

Gör en tomatsås. Fräs löken i lite olivolja och häll sedan på tomaterna. Lägg i basilikabladen och låt stå och puttra på svag värme i ca 15 minnuter. Om du använder konserverade körsbärstomater, krossa gärna sönder dem lite, så att vätskan kommer ut. Fräs nötfärsen tillsammans med fruktköttet av auberginerna. Krydda med salt, peppar och chili. Lägg auberginerna i en smord ugnsform och fyll dem med köttfärsen, skeda över några matskedar tomatsås och ställ in i ugnen i ca 200 grader i ca 15 minuter. För mig blev det mer köttfärsröra än vad som fick plats i auberginerna så jag fyllde även två paprikor med samma fyllning. Det blev också riktig bra!

Ta ut auberginen ur ugnen och strö över smulat dagsgammalt vitt bröd, hackad persilja och lite riven parmesanost. Gratinera i ytterligare 15 minuter. Servera med sallad och eventuellt lite bröd. 

4 kommentarer:

 1. Åh så gott det ser ut, måste testas. Tack för en superskön dag, perfekt start på semestern :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Perfekt dag!

   Radera
  2. Varför står det anonym förresten, brukar inte du ha ditt namn?

   Radera
 2. Ja jag vet, blev något konstigt. Men det är jag, Marre :)

  SvaraRadera

Skriv ut