6 september 2012

Kladdkaka med kola och jordnötsfrosting

Godkväll! Klockan är inte ens nio och är är så trött så jag vet inte hur jag ska orka hålla ögonen öppna en sekund till :) Men, imorgon är det fredag och jag är på bra humör, så det gör inget :)

Innan jag går till sängs ska ni få receptet på en underbar kladdkaka som man bara måste testa! Jag gjorde denna kaka förra veckan när min syster med familj kom på besök och jag måste väl erkänna att den blev en aning för kladdig då, men jag lovar att den grymt god! Kolasåsen tillsammans med jordnötsfrostingen gör att det smakar snickers :) Mmmm!

Gillar ni inte jordnötter, eller om ni är allergiska, är det bara att hoppa över frostingen. Kakan är så god så den får man inte missa!

Kaksmet:
200 g smör
4 ägg
5 dl socker
3 dl vetemjöl
6 msk kakao
2 msk vaniljsocker
2 krm salt

Kolasås:
1, 5 dl vispgrädde
0,5 dl socker
0,5 dl sirap

Jordnötsfrosting:
0,5 dl jordnötssmör
2,5 dl florsocker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
1 msk vatten

Smält smöret. Låt det svalna. Vispa under tiden ägg och socker och rör därefter ner resten av ingredienserna. Vänd till sist ner det smälta smöret. Häll hälften av smeten i en form med löstagbar kant och grädda i ca 20 minuter i 175 grader. Koka under tiden kolan. Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka tills det tjocknar, ca 15 minuter. Såsen får inte bli för tjock, men det ska bildas en liten ”gata” när man drar en sked längs kastrullens botten. Bred sedan ut den heta kolan över kakan i formen och ställ kallt, så att kolan stelnar lite. Bred därefter ut resten av smeten över kakan i formen och grädda i ytterligare ca15 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna. Rör ihop alla ingredienserna till frostingen och bred ut över kakan. Kakan blir bäst om den får stå kallt ett tag innan servering. Servera med grädde eller en kula vaniljglass. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut