9 september 2012

Lammfärspaj med oliver, soltorkade tomater och getost

Paj var temat förra veckan när min syster var här på besök. Paj är enligt mig en av de bästa maträtterna när man får besök, både enkelt och otroligt gott!

Jag gjorde denna lammfärspaj, som blev enormt god. Kombinationen lammfärs och getost är verkligen oslagbar! Me like! För dem som kanske inte är riktigt lika förtjusta i lammfärs eller getost gjorde jag också en mer traditionell köttfärspaj, en av våra favoritpajer här hemma. Återkommer med recept på den! Och för er som faktiskt gillar lamm kommer det komma fler recept. Vi har nämligen köpt en del kött av en kompis som har lamm. Mycket bra med sådana vänner! Här snackar vi närproducerat kött :)

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
ca 2 msk kallt vatten

Fyllning:
500 g lammfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
0,5 dl strimlade soltorkade tomater
1 dl urkärnade kalamataoliver
125 g chèvre
2 dl crème fraîche
eventuellt lite timjan till dekorering

Hacka samman smöretoch mjölet, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Tryck eller kavla ut degen i en pajform eller en paj med löstagbar kant. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min.

Hacka löken och fräs den i lite smör. Tillsätt lammfärsen och stek den färdigt. Salta och peppra. Hacka eventuellt oliverna. Tillsätt strimlade soltorkade tomater och oliver till färsen. Fördela färblandingen i det förgräddade pajskalet. Mosa getosten och blanda med crème fraîchen och bred blandningen över färsen. Grädda pajen i 175 grader i ca 30 minuter. Dekorera med färsk timjan. Servera med sallad och bröd.

1 kommentar:

  1. En favorit paj som vi lagade många gånger under vår tid på Nya Zeeland. Ska nu laga den för första gången i Sverige. Hoppas den blir lika mumsig här! Kommer i vilket fall att framkalla många mysiga minnen varje gång den äts. /Kristina

    SvaraRadera

Skriv ut