4 november 2012

Schackrutor och chokladsnurror

Det var värst vad den lovveckan gick snabbt :) Imorgon är det dags för tidiga morgnar och jobb igen... Men jag haft ett riktigt bra lov, fått mycket gjort här hemma och dessutom haft en riktigt lugn och skön avslutning på höstlovet. Helgen har nämligen spenderats på ett mysigt hotell i Tällberg. Promenader, läsning framför brasan, fika och otroligt god mat har speglat helgen. Om man är ute efter en riktigt bra matupplevelse kan jag verkligen rekommendera restaurangen på Åkerblads hotell. Maten håller riktigt hög klass! På lördagskvällen åt vi en fyrarätters middag som var helt fantastisk! Jag njöt av middagen utan att bry mig om varken kamera eller blogg, så tyvärr bjuds inte på några matbilder från helgen :)

Jag tänkte däremot bjuda på recept på en gammal klassisk småkaka, en sån som mamma brukade baka, nämligen schackrutor. De är ju så fina och så goda! Jag fullkomligt älskar småkakor!

Ca 40 st
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
200 g smör
2 msk kakao
ev. 1 msk vatten 

Blanda  ihop mjöl, socker, vaniljsocker och smör för hand eller i matberedare. Ta bort hälften av degen och tillsätt kakao och vatten om det behövs och bearbeta tills degen är brunfärgad. Lägg degarna i två plastpåsar och låt vila kallt i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. 

För att göra schackrutor: Rulla ut degen i två ljusa och två mörka längder. Lägg en ljus bredvid en mörk och byt plats på färgerna i nästa lager. Tryck samman längderna så att de bildar en fyrkant.  

För att göra chokladsnurror: Kavla ut degarna tunt, var och en för sig i så lika storlekar som möjligt. Lägg den ena degen på den andra och rulla ihop ifrån den ena kortsidan till den andra. 

Skär i 5 mm tunna skivor. Lägg ut kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Låt kakorna svalna på ett galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv ut